GOTTHARD har stigit fram ur dödens skugga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Schweiz har aldrig varit i närheten av att rosa den internationella rockscenen. Det enda band den hyfsat bevandrade kan nämna därifrån på rak arm är väl åttiotalets storheter Krokus. Samt då de ständigt lika melodiska Gotthard förstås, vars framgångar gradvis ökat ända sedan den självbetitlade debuten släpptes för tjugo år sedan. Men nio album och mer än tre miljoner sålda exemplar in i karriären höll allt på att få ett lika abrupt som tragiskt slut i oktober 2010. Det var då sångaren Steve Lee dödades under en motorcykelresa genom USA. Chocken och sorgen för alla inblandade blev förödande, men till slut bestämd man sig ändå för att fortsätta, reste sig på nio, och spelade in nya albumet Firebirth, bandets första utan den frontande grundaren.

– Men det var inget som var enkelt i den processen, säger basisten Marc Lynn. Vi fick ta allt steg för steg, och pröva oss fram tills allt blev rätt. Vi ville verkligen göra något som var det bästa vi kunde åstadkomma i den här situationen.

Det bästa i det här fallet innebar i första hand att hitta en ny sångare som kunde ta över den fallna manteln efter Steve Lee. Valet föll till slut på den Australienbaserade landsmannen Nic Maeder.

– Vi hittade honom på E-bay, skojar gitarristen Leo Leoni. Nej, vi kom faktiskt i kontakt med honom genom vänner som förde samman oss. Vi testade många andra killar, men det fanns en magisk kemi mellan Nic och oss direkt. Redan efter ett par dagar tillsammans kändes det som om vi känt varandra hela livet och efter två veckor hade vi skrivit fyra sånger.

– Sedan spenderade jag faktiskt halva livet i Schweiz innan min familj flyttade till Australien, fyller Nic i. Så jag kände väl till Gotthard från början. Jag har till och med spelat med mitt gamla band samtidigt som dem på en festival vid något tillfälle.

Sedan tar Leo över igen och tillägger inte helt oväntat att det inte bara handlade om att hitta en ny sångare. Det viktiga var att återskapa det team som ändade på ett dåligt sätt, menar han. Familjeaspekten i Gotthard var således en avgörande faktor när den nye frontmannen skulle väljas. Därför var det också både självklart och nödvändigt för alla parter att Nic tog sitt pick och pack och flyttade hem till Schweiz igen. En tid därefter, den 20 november förra året blev beslutet officiellt. Då lades nyheten om att Nic var Gotthards nye sångare ut på bandets hemsida. Nervösa tider stundade för kvintetten, men de behövde inte oroa sig. Responsen både bland fans och recensenter har så här långt överlag varit närmast översvallande, och i Schweiz har Firebirth redan renderat dem deras femtonde albumetta. Och det är inte utan anledning. Åtminstone inte enligt bandmedlemmarna själva.

– Nej, det här är en ”fucking” fantastisk skiva. Här finns många fräcka gitarrinslag och starka melodier precis som vanligt, men det låter ändå fräscht. Nics inflytande på låtskrivandet har adderat en ny krydda till helheten.

Ett nytt kapitel har påbörjats i Gotthards historia, men Steve Lees dödsolycka kommer förmodligen för alltid att finnas kvar i medvetandet hos alla inblandade. Detta gäller särskilt Marc som var med den där olycksaliga regndagen i Nevada då ett vattenplanande långtradarsläp kraschade mot fem stillastående motorcyklar som i sin tur for i väg med dödlig kraft mot allt och alla som kom i dess väg. Att basisten själv överlevde med nöd och näppe medan vännen Steve Lee dog fick honom att se livet i ett annat ljus. Han och resten av vännerna fick en andra chans, och den tänker de ta även om det inte ligger för dem att tappa taget om tillvaron i första taget.

– Jag vet inte hur det är för er svenskar, men för mig som schweizare är det något som har med vårt kynne att göra. Vi är väldigt jordnära, så vi koncentrerar på att göra vår grej och fokusera på det fullt ut oavsett vad som händer.

Skriven 2012-06-20

print

Våra samarbetspartners