KALLT BYTE (Fritt vilt)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Fjällslasher, Norge, 2006
Regi: Ruar Uthaug
I rollerna: Ingrid Bolsø Berdal, Rolf Kristian Larsen, Tomas Alf Larsen
(SF) (Region B, norsk Blu Ray)

BETYG: TRE

Ingen kan väl egentligen beskylla norrmännen för att vara några stora producenter av hård blodbesudlad filmkonst, men de senaste tio åren har något hänt. Är medveten om att jag är sent på det här, men nyligen såg jag äntligen den hårda kompromisslösa Vildmark från 2003 i vilken ett gäng unga stadsbor får känna på lokala hillbillies mordiska instinkter.

Tre år senare kom denna film, och här är scenen en annan. Det är påsktider och en kvintett ”twentysomethings” väljer att liksom många andra i befolkningen bege sig ut i den norska fjällvärlden. De här vill dock komma bort från turiststråket, och har därför gått in för att ägna sig åt sin snowboarding i mer ödsliga trakter. Det skulle de inte gjort. För den mindre skicklige i sällskapet råkar nämligen snart ut för en olycka och bryter benet. Det blir till att leta upp ett ställe att övernatta på, vilket leder de tröttkörda fem till ett övergivet hotell mitt i ödemarken. Naturligtvis har stället en mörk hemlighet, och på köpet följer naturligtvis en slaktarglad tosing.

Sedan går det som det brukar gå i sådana här sammanhang, men stämningen och paniken byggs upp på ett både varsamt och oväntat drivet sätt. Och faktum är att Kallt byte håller spänningen vid liv nästan från början till slut. Samtidigt är våldet både hårt och kompromisslöst. Vi slipper tack och lov mesigt PG-13-tjafs här. Fast för den sakens skull kan man knappast påstå att regissören Ruar Uthaug vältrar sig i blodsutgjutelse, den som förväntar sig en oavbruten slaktarbod lär bli besviken.

Förhoppningsvis lär dock ingen bli direkt besviken på skådespeleriet. Jag är faktiskt angenämt förvånad över kvaliteten i agerandet. Nu finns det för all del alltid gränser för vad aktörerna kan göra i en sådan här film, karaktärsbeskrivningen brukar liksom inte vara direkt bråddjup även om det nu görs tappra försök här. Men jag tycker absolut att de fem unga skådisarna levererar godset. Särskilt Ingrid Bolsø Berdal adderar trovärdighet i sin roll som den på alla sätt starka och snabbtänkta Jannicke.

Som helhet en slasher som mer än väl kan konkurrera med sina mer gedigna amerikanska kollegor, således. Inte minst ur spänningssynpunkt är det här starkt. Och dess norska ursprung adderar onekligen en kylslagen dos exotism. Snyggt jobbat av vårt västliga broderfolk. Jag frestades nästan att sätta ett ännu högre betyg.

Skriven 2012-01-17

print

Våra samarbetspartners