KRISTER PETERSSON, Uti vår hage: Retrospekulativt 1986-1991 (Egmont Kärnan)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jag hade nyligen en liten aha-upplevelse. Jag upptäckte något jag fullkomligt glömt bort. Eftersom jag på 1990-talet fick hela min seriesamling stulen vid ett källarinbrott, händer det ibland att jag köper gamla serietidningar för att återställa valda delar av samlingen. De senaste månaderna har jag samlat på mig samtliga nummer av Svenska Serier, som kom ut mellan 1979 och ‘82.

Svenska Serier innehöll enbart material inskickat av svenska amatörer och debutanter – och i ett nummer från 1980 dyker minsann Krister Petersson upp med några lustiga serier! Det var detta jag hade förträngt. Dessa hade han gett samlingsnamnet “Uti vår hage”. Petersson rönte genast framgång och hamnade ganska omedelbart på tidningen 91:an, där han till en början tecknade titelserien, men snart plockade han fram sin gamla titel från 1980 och skapade en egen serie som till en början gick som biserie i 91:an. Sedan 2002 har “Uti vår hage” en egen serietidning.

Det är väl egentligen bara titeln serien har gemensamt med Peterssons sidor från 1980 – och i viss mån humorn. Den nya versionen har ett fast figurgalleri med en viss Faló – en riktigt säregen typ – som något slags huvudperson. Kring honom hittar vi bland andra flickvännen Yvette, vännen Fylle-Börje, och brorsan Olaf.

Jag kan väl inte påstå att jag följt “Uti vår hage” och dess utveckling. Sanningen att säga har jag knappt läst serien alls. Det är en ganska märklig serie – på ytan liknar den en traditionell svensk humorserie i småstads-/landsbygdsmiljö, men “Uti vår hage” är oväntat utflippad och ibland direkt bisarr. Ibland närmar sig Petersson legendarer som OA. Själv vet jag aldrig riktigt vad jag ska tycka om serien, ibland gillar jag den och tycker den är kul, ibland tycker jag ingenting. Serien representerar en genre jag egentligen inte är speciellt intresserad av – dock går det inte att frånkomma det faktum att Krister Petersson är en av Sveriges skickligaste serieskapare. Denna samlingsvolym innehåller 96 sidor från de tidigaste avsnitten.

skriven 2011-11-21

print

Våra samarbetspartners