MONSTER MAGNET, KB, Malmö den 17 november 2011

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Förband: BLACK SPIDERS

Black Spiders från England fick öppna och det här brittiska bandet var inte alls tokiga. Det svängde gott och deras stonerrock med tonvikt åt klassisk hårdrock hade många låtar med både schyssta riff och catchy refränger. Låten som jag mest kommer ihåg hade den lustiga titeln ”KISS tried to kill me”. Musiken verkade gå hem hos KB-publiken och det i slutet av konserten blev det bra tryck framme vid scenen.

Men oavsett förband var det ju för Monster Magnet alla var här. Efter sin överdos och återhämtning är Dave Wyndorf tillbaka i bra form. Visserligen många kilo tyngre än i sin glans dagar, men bara han mår bra så. Temat för konserten var att spela det klassiska albumet Dopes to Infinity från 1995 i sin helhet. Skivan var ju det stora genombrottet för Monster Magnet och deras blandning av spacerock/stoner-/hårdrock var något som verkligen gick hem. Att Dave Wyndorf snott allting från spacerockbandet Hawkwind och gjort det tyngre har säkert många listat ut, men sämre förebilder kan man ha. För ett antal år sedan gjorde Dave Wyndorf ett litet gästspel på Hawkwinds gig på Sweden Rock, och jag kan tänka mig att det var som våt dröm. Men skit i det, det var kvällens konsert jag skulle tycka till om.

Lite omkastad ordning jämfört med albumet öppnade Monster Magnet med en spejsad version av Vertigo. Vidare med I Control, I Fly och här lyste verkligen hans tidigare nämnda förebilder genom. Wah-wahpedalerna gick varma och när inte Dave stod vid micken hade han ett bord fullt med effekter som framkallade en massa (o)ljud. Ljuset flimrade och lite psykedeliska effekter lyste upp backdropen för att ytterligare förstärka effekten.

Ja, det fortsatte och titellåten från plattan flippade och blippade fram till allas belåtenhet. Lyssnar på man skivan sådär rakt uppochner är det kanske inte alla spåren sådär riktigt roliga men live blir det en helt annan upplevelse Låtar som förmodligen aldrig hade spelats live får en liten uppfräschning, vilket säkert är kul för bandet. Den instrumentala Ego, the Living Planet svängde tyngre än någonsin samtidigt som Dave fick vila rösten lite. Lite akustiskt blev det i Blow ’em Off där Daves riviga röst fick komma fram på ett bra sätt. Denna följdes av ytterligare en lugn låt med den snart passade titeln Dead Christmas. King of Mars höll på väääldigt länge och flippades ut rejält på scen till publiken förtjusning.

Därefter tackade Monster Magnet för sig och lämnade scenen, men de kom självklart tillbaka och körde den stora hitlåten från albumet Negasonic Teenage Warhead. Var hittar mannen alla fräcka titlar? Låtarna från plattan tog slut men det blev lite annat med och det tackar vi för. Från albumet Powertrip körde de även Powertrip och Space Lord.

Sammanfattning: Ett kul och intressant förband som tål mer än en lyssning och ett Monster Magnet som rockade på och sparade inte på krutet. Dave Wyndorf var på gott humör och verkade trivas bra på scen. Ska han köra nya turnéer på detta koncept kan han turnera i många år till. Och gärna det, bara han håller sig kry.

skriven 2011-11-18

print

Våra samarbetspartners