DAVID GARRETT, Rock Symphonies (Decca/Universal)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

David Garrett är en tyskamerikansk violinist som gjort det coolt att spela violin. Inte för att han direkt är först med att ta crossovervägen. Vanessa Mae och tjejkvartetten Bond och var liksom först och Nigel Kennedy höll igång och experimenterade redan på åttiotalet Däremot är han väl den förste klassiskt skolade att ta till sig rockstarpersonligheten fullt ut.

På detta femte album går mannen hela vägen i detta avseende. Det faktum att han till och med låter gitarrinslag slinka med i sådant som Aerosmiths Walk This Way och den fantastiska covern på Metallicas Master Of Puppets säger väl en de i det avseendet.

För övrigt består låtlistan av både överraskningar – den fräcka tolkningen av Smells Like Teen Spirit och Rocking All Over The World hör dit – och mer standardmässiga val, typ Wings Live And Let Die, Led Zeppelins Kashmir, Toccata och Beethovens Femma.

Fast oavsett vilket måste jag säga att det här låter ruskigt starkt och inspirerat. Garrett skriver i bookleten att Rock Symphonies-projektet har tagit två år att förverkliga, vilket inte är svårt att förstå. Allt är genomtänkt, inte en ton låter malplacerad. Sedan vet jag inte om detta före detta underbarn lyckas addera enbart nya dimensioner till sin mix av ”rock och de stora klassiska elementen”, som han själv säger. Men det har ingen betydelse. Rock Symphonies är en vinnare som både rockar och stillar ens begär efter klassisk storslagenhet.

Skriven 2011-11-15

print

Våra samarbetspartners