JOHN O’BANION, Hearts (USA Music Group – import)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Och vem sjutton är John O’Banion, undrar måhända den ignorante. Jo, en sångare med klar mäktig pipa i det vuxenorienterade slickade popfacket. Mannens musikkarriär glänste till i början på åttiotalet med tre album. Den första synnerligen starka självbetitlade plattan innehöll USA-hiten Love You Like I’ve Never Loved Before medan det andra, Danger floppade trots att låtmaterialet höll minst lika hög klass. Ytterligare en skiva släpptes 1983 innan sångaren försvann från radarn.

Det skulle dröja fjorton år innan ovannämnda nyinförskaffade verk släpptes, men vid det laget hade mannen gjort en kursändring. Borta var de feta popproduktionerna. Istället var det jazz i sin lättsmälta form som gällde med ett knippe covers i fokus. Eller vad sägs om sådant som 10CC:s I’m Not In Love, Americas You Can Do Magic, Chicagos If You Leave Me Now och Donald Fagens I.G.Y. (What A Beautiful World)? Vi talar idel glittrande klassiker, helt enkelt, så jag borde gilla det här. Jag menar, jag gillar ju nya unga croonergrabbar som Michael Bublé, Peter Cincotti och Matt Dusk. Och det gör jag förstås också, det här är snyggt och läckert hela vägen. Dock har jag svårt att bli upphetsad på riktigt över det här.

Problemet är att O’Banion här inte går hela (jazz)vägen. Det låter fortfarande lite pop samtidigt som det jazziga stjäler uppmärksamhet från det förstnämnda. Det blir vilar helt enkelt något av en varken hackat eller malet känsla över anrättningen. Ärligt talat hade jag hellre sett eller snarare hört sångaren ta sig an de här sångerna på sitt sedvanliga popvis. Fast det kommer aldrig att hända. John O’Banion dog dessvärre i sviterna efter en påkörning av en bil i början på 2007. Tragiskt och sorgligt, men olyckligtvis sant.

Skriven 2011-07-28

print

Våra samarbetspartners