TRASSEL (Tangled)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Disneyklassiker 50. USA, 2010
Regi: Nathan Greno och Byron Howard
Originalröster: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy
(Disney)

BETYG: FYRA

Sagan om Rapunzel har alltid varit en av mina favoriter ur Bröderna Grimms stora sagoskatt tillsammans med Rumpelstilzchen och man har ju ofta undrat när någon ska filmatisera Rapunzel när Shrek 4 på sätt och vis tog hand om Rumpelstilzchen.

Likt många av de nyare animerade filmerna så är de ju enbart löst baserade på förlagan till skillnad från tiden då Snövit och andra klassiker gjordes. Den Rapunzel vi nu möter i Trassel är ju nu en betydligt starkare karaktär en i den gamla sagan och till viss del mer underhållande.

Med denna 50:e klassiker går Disney tillbaka till de klassiska sagornas värld, som till viss del började med förra klassikern Prinsessan och Grodan och detta är ett lyckat koncept. Att de dessutom lägger in ett par sångnummer som står sig i klass med sångerna från Lejonkungen och Skönheten och Odjuret är bara en bonus.

Blu-ray versionen innehåller mer extramaterial än DVDn bland annat borttagna scener.

Skriven 2011-06-07

print

Våra samarbetspartners