DIE KRUPPS och NITZER EBB, KB, Malmö den 28 april 2011

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Support: AUTODAFEH

Sent ska syntarna vakna………..

ElectroBeatMusic är genren som svenska AUTODAFEH vill bli kategoriserade under. Oavsett vilket var det tunga och taktfasta låtar som levererades från tre svartklädda män. Malande låtar med ett fräckt driv gjorde att man rycktes med av musiken. Ett klart intressant band. Från nya plattan ACT OF FAITH fick vi bland annat höra HEAVEN SCREAMS. Och låten STOPMERS som dom avslutade konserten med var något som jag fastnade för.

Tyska DIE KRUPPS fyllde hela scenen med prylar och deras tunga gitarriff och pumpande bas fick mig att tänka på Rammstein. Fast det är nog Rammstein som snott från de här med tanke på att Die Krupps startade för 30 år sen…. Det här var riktigt jäkla bra sväng och melodierna fastnade direkt. Jürgen Engler har en riktigt tung rockröst och får fram sången på ett bra sätt. Hans inlevelse är total och han är ett flertal gånger på väg ut i publiken när han skickar ut micken och låter publiken sjunga med. Det blir ju som väntat ett urval från deras karriär. Det är väldigt intressant att det här bandet influerat så många andra band. Paradise Lost och Marilyn Manson är några som garanterat lyssnat på DIE KRUPPS. GREAT DIVINE lät definitivt som något Rammstein hade kunnat skriva. Och i GERMANIAC gick sångaren loss på deras hemmabyggda metallxylofon eller vad man ska kalla det och då blev det verkligen industrimetall.

Även om många av låtarna hade många år på nacken är det tacksamt att spela den här stilen för man kan alltid göra låtarna tyngre och fetare och på så sätt uppdatera stilen.

Sist ut var NITZER EBB som jag fick för mig var ett tungt syntband men där fick jag tji… Minimalistiskt på scen och ett lika minimalistiskt sound var det man bjöds på. Sångaren Douglas McCarthy dansade elegant omkring i sin kostym. Fast med spegelglas på solglasögonen kändes publikkontakten väldigt avlägsen. Lite trist.

Hade jag lyssnat på detta under 80-talet hade jag säkert uppskattat det mer, men nu tyckte jag att det var lite tamt och lite mossigt. Visst, emellanåt blev det lite tyngre sväng men det kändes mer som en nostalgitripp för de gamla fansen.

Kvällen avslutades med att sångaren och keyboardisten från DIE KRUPPS dök upp och det blev gemensam tolkning av deras MACHINERY OF JOY.

Jag hyser lite blandade känslor för banden den här kvällen. DIE KRUPPS var en positiv överraskning, vilket jag tror många på KB tyckte. Det var rejält röj och dansande under deras timme. NITZER EBB var som sagt betydligt mer återhållsamma och det avspeglades på golvet.

skriven 2011-04-29

print

Våra samarbetspartners