DIMMU BORGIR, Vega, Köpenhamn den 11 oktober 2010

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Förband: SAHG och ENSLAVED

Vad det var för musik som skulle spelas var det inget tvivel om när folket började dyka upp. Den ena kreationen mörkare än den andra. Låååånga rockar, svarta hoodjackor med pentagram och monstruösa kängor om vart annat. Man kände sig lite malplacerad ordinärt klädd som man var. Dressmanmännen hade blivit utslängda.

SAHG från Norge var förband nummer ett och spelade sjuttiotals tung hårdrock/stonerrock med influenser av Black Sabbath och Rainbow/Dio och sångaren lät emellan åt ganska lik Ozzy. Långa låtar som långsamt byggdes upp för att komma loss. Ganska lättlyssnat och mycket av musiken fastnade omgående i skallen. Om man har hört band som Big Elf eller Hellfueled tror jag man gillar detta. Fick en liten intervju med sångaren och gitarristen Olav Iverssen som berättade att de släppt tre plattor på sex år och turnerat flitigt både i Europa och varit över i USA. Men det var första gången de lirade i Köpenhamn. Och det svängde bra under de 30 minuter de fick äga scenen. Nu skulle de vidare till Sverige för ytterligare spelningar. SAHG ser jag gärna igen om de dyker upp.

Vidare till ENSLAVED även dom från Norge. Jag läste att de räknas som vikingmetal men det vet jag inte om jag kan hålla med om. I mina öron var det progressiv black metal. Mycket keyboards och avgrundsvrål blandat med ren sång från keyboardspelaren. Enkla riff men finurligt uppbygga med både nyansering och fräcka brytningar. Har lyssnat på tok för lite på detta band för att kunna namnge låtar men kollar man deras katalog har de gjort åtminstone tio plattor och lirat sen 91. Inte illa. Jag fick associationer till SATYRICON och annan tidig blackmetal. Men ovanpå detta var det progressiva toner och en hel del ekvilibristiska gitarrsolon, så det var en positiv upplevelse att få höra detta band som jag absolut ska lyssna mer på.

Slutligen hade vi kvällens huvudband DIMMU BORGIR, även dom från Norge, som släppte loss deras symfoniska Black Metal på en ljudvolym som jag aldrig har hört maken till. Jag fick en bra plats längst fram men att stå framför högtalarna var ingen bra idé. Det gjorde jag i cirka en kvart, sen var det till att backa. Jag trodde mina lungor skakade loss………..Dimmu låter så extremt mycket av allt hela tiden. Det är inte en millisekund där det inte är skrik, feta körer, stenhårda gitarriff eller dubbelpedal. På skiva är det betydligt behagligare att lyssna på dem. Som jag alltid skriver när det gäller den här sortens musik blir det en smula onyanserat live. Men livekänslan är svår att få hemma i stereon.

Dimmu Borgir har precis släppt en ny skiva vid namn ABRAHADABRA och öppnade följaktligen med den instrumentala XIBIR följt av SPELLBOUND från Entrone Darkness Triumhpant. På skiva är det tonvis med riktig orkester och kör men live är det naturligtvis i digital form. Men det låter lika fett. Dubbelkaggesmattret känns som en hammarborr som slår i bröstet. (därav att mina nyuppkommna lungproblem). Det var fullt tryck på scen där Shagrath låter lika elak som vanligt. På gitarr är det Silenoz och Galder och de här tre är återstoden av Dimmu. Men övriga gubbar skötte sina instrument väl men det är de tidigare tre nämnda som dominerar scenen.

Det är bombastiskt och låter så mycket att man inte vet vad man ska lyssna på. Och det med som tidigare nämt en ljudvolym jag sällan har hört. Den brutala GATEWAYS som är deras senaste singel vilket de även gjort en video till. Lite norsk sång fick vi i form av VREDESBYRD även om det kan vara svårt att höra live. SERPENTINE OFFERING från IN SORTE DIABOLI med sin pompösa arrangemang blev grymt bra live. Fler höjdarlåtar var PROGENIES OF THE GREAT APOCALYPSE och PURITANIA. Fem meter längre bak i lokalen och INTE framför högtalarna kunde jag njuta av återstoden av konserten….. medan musiken smattrade vidare med deras överarrangerade musik som ofta låter som ett soundtrack till någon skräck/fantasyfilm.

Har läst att deras kläder är specialdesignade och det betvivlar jag inte. Som komna från någon apocalyptisk film typ MAD MAX eller några monster från nån Sagan om Ringen för de ser verkligen coola ut.

Visst är det upplevelse att se detta band live men det är ändå på skiva det största behållningen fås. Live är det det brutala och elaka man får uppleva. Hade de kört lite bakgrundsvideor hade det blivit ytterligare en dimension. Och hade de sänkt volymen hade de tjänat på det då det hade blivit behagligare att lyssna. Självklart blev det en våldsam moshpit i slutet av konserten och jag är tacksam att jag inte stod där då.

Sammanfattningsvis var detta en lyckad kväll med massor med bra musik i olika stilar. Allt från gammal hårdrock över progressiv rock till extrem symfonisk black metal.

skriven 2010-10-12

print

Våra samarbetspartners