RAUBTIER, Skriet Från Vildmarken (BD Pop)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

När jag recenserade Raubtiers första platta hoppade jag högt av glädje. Det var länge sen jag hade hört något så pass originellt även om de lät som en svensk version av Rammstein. De hade definitivt platsat som förband till tyskarna.

Efter låtar som DET FINNS BARA KRIG, DIESELDÖDEN och ACHTUNG PANZER från första plattan blev jag lite orolig om dom skulle kunna toppa dessa i mina öron odödliga låtar. Men efter att ha hört VÄRLDSHERRAVÄLDE kunde jag lugna ner mig. De hade inte blivit mjäkigare eller tappat konceptet. Och efter att hört LENNART KANNIBAL live i somras på Metaltown var det bara till att luta sig tillbaka och invänta det nya albumet.

Efter ett antal lyssningar är det bara till att gratulera Hulkhoff & Co. för att ha skrivit ytterligare lite svensk musikhistoria. Jag tycker de har tonat ner Rammsteininfluenserna och vässat gitarrsoundet ännu mer den här gången. Trummorna smattrar på rejält på alla tolv spåren. Torndedalsdialekten är argare än någonsin och texterna handlar som vanligt om blod, betong, stål, stridsvagnar, krig och taggtråd. Samt om kyla och vargar och naturligtvis diesel och bensin. Det roliga är att Hulkhoff pratar precis som han sjunger. Dialekten är störtskön.

Hulkhoff har hittat formeln för att skriva snärtiga låtar, låt gå för att många är stöpta i samma form men den här musiken ska man inte analysera för djupt. Den ska upplevas på hög volym och gärna live. LEBENSGEFAHR och HIMMELSFÄRDKOMMANO skulle man kunna sätta i facket schlagermetal. Och då är det inte i negativ mening. Kan ju hoppas att de skickar ett bra bidrag till nästa år. Det räcker med att kolla in vad låtarna heter för att inse att det är HÅRD musik vi snackar om.

Med massor med synt o tunga körer blir det pampigt värre med HULKOVIUS REX (är det storhetsvansinne eller humor?) och i MORDBRANDSRÖK sjunger han om ett sista hembesök………..Raubtier kör mycket med backtracks live och i studion är det massor med pålägg så alla extra gitarrer, feta syntar och körer kan lyfta låtarna och det blir inte bara gitarrmangel och smattrande trummor.

Produktionen på denna platta är definitivt mer genomarbetad och det är ännu hårdare och mera kantiga riff. Ingen mjukporr här inte. Just nu är Raubtier på en Sverigeturné så passa på och upplev något riktigt bra på en scen nära dig.

Köp skivan eller dö.

Skriven 2010-10-05

print

Våra samarbetspartners