AMERICAN PIE PRESENTS: THE BOOK OF LOVE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Pubertal sexkomedi. USA, 2009
Regi: John Putch
I rollerna: Bug Hall, Kevin M. Horton, Brandon Hardesty
(Universal) (Regionsfri, amerikansk Blu-Ray)

BETYG: ETT
TRAMSBETYG: TVÅ

Det mjölkas och mjölkas, och nu har vi alltså kommit till den sjunde American Pie-rullen. Och vad ska man säga, nu börjar till och med jag tröttna. Ordentligt. Vilket inte är så konstigt. För jag tror nu att de flesta unisont skulle kunna instämma i att The Book Of Love är det i särklass svagaste kapitlet i serien hittills.

Det här ter sig nämligen ofta oroväckande (o)roligt. Visst, man anstränger sig fortfarande å det värsta för att toppa vulgariteterna från föregångarna, men många gånger blir det bara vulgariteter utan någon större komisk timing framförda av inte särskilt karismatiska skådespelare. Den enda som lyfter sig över snittet är som vanligt Eugene Levy alias Jims pappa. Det är han som ger det det hela ett visst mått av minihjärta, och tillika bidrar med humoristisk viss subtil glans som kontrasterar mot allt sparkandet på redan bortplockade humoristiska dörrar.

Handlingen är i vanlig ordning tunn, men upplägget är inte helt fel. En hemlig så kallad kärleksbok på East Great Falls high school, full med råd och historier signerade generationer av frustrerade tonårsgossar med siktet inställt på att få ligga inspirerar tre polare till sina första stodåd i sänghalmen. Men vägen dit är förstås lång, knölig och strulig, och lämnar mycket kvar att önska vad gäller genomförandet av dessa eskapader.

Dessvärre kan man säga det samma om filmen som helhet. Inte mycket är överdrivet lyckat här. Snarare talar vi slarvigt, rutinmässigt och föga upphetsande (no pun intended). Den lovande öppningen där huvudpersonen får för sig att använda en jordnötsmacka modell dubbel för att tillfredsställa sig själv, och sedermera blir utsatt för onämnbar närkontakt av familjens lufsiga matsugna jycke är nämligen tyvärr inte representativ för helheten även om ett urspårat bordellbesök också onekligen också kittlar de nerver som gärna vältrar sig i smaklösheter.

För i slutänden är det bara de tre första American Pie-filmerna som tramssexuella komedifans verkligen behöver. Här är såväl manus som framställningen av det samma av hög klass samtidigt som skådespelarensemblen faktiskt oftast briljerar. Den inledande trilogin gav folk som Jason Biggs, Seann William Scott och Mena Suvari sina genombrott och det var inte utan anledning.

Såg om Amercian Wedding nyligen, och flabbade gott åt äckelhöjdpunkter som Jims pubishår i bröllopstårtan och Stiflers hundbajsätande. För ärligt talat, det blir inte mycket roligare än så i sexkomedilandet. Det är alltså lätt att bli nostalgisk och drömma om bättre tider när man ser Book Of Love. För det här är tveklöst ett nerköp till och med om man råkar vara hardcorefan. Ska vi tippa att det här är spiken i kistan för serien.

Skriven 2010-04-19

print

Våra samarbetspartners