TOBY MAC, Tonight (Naxos/Forefront)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Tonight blev en gedigen USA-etta, och sålde i nittiotusen exemplar första veckan vid releasen nyligen. Vilket bara är rättvist. För det här är måhända såväl det bästa som det mest upbeat och melodiöst catchy mannen gjort någon gång

Men vem f-n är Toby Mac, undrar ni kanske. Well, han började karriären i kristna hiphoptrion DC Talk tillsammans med polarna Kevin Max och Michael Tait. Med dessa nådde han toppen och nådde till och med platinastatus hemma i USA innan diverse soloprojekt kallade för alla inblandade.

Toby Mac utvecklade sig snabbt till en mångfasetterad soloartist, och på detta fjärde soloalbum är han bredare och mer varierad än någonsin. Titelspåret är till exempel en hårdpumpande diskorockdänga, Get Back Up en skön groovy poplåt, Showstopper ett hetsigt hardcorestycke, City On Our Knees en luftig ballad OneRepublic kunnat döda för och så vidare. Jag säger och så vidare för givetvis finns här även en latinoflirt (Start Somewhere), ett balsamerande reggaeförsök (Break Open The Sky) och modern soulpop med retrokänsla (Hold On) med mera.

Sammanhållet splittrat skulle man kunna karaktärisera det hela som. För någonstans är det faktisk så att Mac trots sin förkärlek för att hoppa mellan genrerna aldrig tappar bort vare sig tråden eller personligheten. Tonight är ett lekfullt, sprittande verk präglat av starka låtar och en självklar professionalism. Ja, också är det hela uppbyggligt också. Inte minst är texterna positiva utan att vara världsfrånvänt idylliska, vilket också är ett stort plus. Det blir tummen upp hela vägen för min del.

Skriven 2010-03-04

print

Våra samarbetspartners