BROTHERHOOD – THE FINAL SEASON (säsong 3)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Politiskt gangsterdrama/TV-serie,
Regi: Blake Masters, Alik Sakharov
I rollerna: Jason Isaacs, Jason Clarke, Annabeth Gish, Ethan Embry, Brian F. O'Byrne, Kevin Chapman, Fionnula Flanagan
(CBS DVD) (Region 1)

BETYG: FEM

Så var det då över. Det blir ingen fortsättning på detta råbarkat realistiska drama om de två bröderna Michael och Tommy Caffee och deras liv i The Hill, ett irländskt dominerat arbetarklassområde i Providence, Rhode Island. Vilket är väldigt synd för i denna avslutande säsong på endast åtta avsnitt vecklas de röda trådarna ut ytterligare. Man får lära känna andra sidor hos många av karaktärerna samtidigt som motsättningarna mellan dem oundvikligen leder mot slutgiltiga beslut och uppgörelser.

I handlingens centrum står förstås alltjämt bröderna själva. Michael har tagit över beskyddarverksamheten i området medan Tommy både börjar komma närmare ordförandeposten i kommunfullmäktige och planerar att lämna politiken. För att det sistnämnda ska bli verklighet krävs dock inte helt snövita metoder, och det är också här hans professionella liv dessvärre vävs samman med bröderna mer brutala kriminalitet. När ett byggprojekt av kolossalformat i det slitna hamnområdet ska förvandlas till exklusivt bostadsområde ser Tommy sin chans att diskret få en bit av kakan. Problemet är bara det att det gör maffian också, och de är övertygade om att Michael kan påverka brorsan att ge italienarna lukrativa byggkontrakt.

Men detta är bara en av många starka ”storylines”. För helheten bjuder nämligen även på ett antal andra sidoberättelser som tillåter många av de övriga figurerna också att bli till fullödiga människor av kött och blod.

Brödernas invandrande kusin Colin, som vid sitt inträde i säsong två i rätt hög utsträckning mest framstod som en hårding med nyanser tillåts här visa både sina grubblande sidor och känslor för Michaels hårt prövade sambo Cath.

På samma sätt drabbas familjens sammanhållande länk, mamma Rose av sjukdom, varpå hon gradvis tillåter sig att vara svag i takt med att konflikten mellan sönerna förvärras och frågetecknen kring de kroppsliga problemen hopar sig.

Samtidigt ser kriminalaren Declan Giggs sin chans till försoning med sig själv och tidigare felsteg när han tar tar jobbet som korruptionsutredare i stadshuset. Givetvis är Tommy en av hans måltavlor, men att hitta bevis är inte det lättaste nu när politikerhöjdarna bestämt sig för att vara oantastliga i samband med ovannämnda hamnbygge.

Ja, ni förstår själva grejen. Brotherhood är ett komplext intelligent drama som alla med minsta intresse för politiskt rävspel och gangsterliv på rotnivå bör ge chansen. Utan att trassla in sig alltför mycket i smådetaljer får man en bild av de mekanismer och traditioner som styr samhället. Samtidigt imponerar realismen alltmedan spänningen ständigt hålls vid liv och historien är oavbrutet engagerande.

Och man bryr sig om personerna trots att ingen är direkt sympatisk rakt upp och ner. Man förstår deras dilemman och alla kan ha sina positiva sidor, men ingen är ett under av trevlighet. Häri ligger självklart en del av Brotherhoods storhet, i den här sortens berättelser är det utan undantag alltid intressantare om gråzonen hos personerna är tydlig.

Vidare är skådespeleriet överlag riktigt riktigt starkt. De båda Jason, Clarke och Isaacs i huvudrollerna som Tommy respektive Michael är självklart de mest lysande stjärnorna. Den förstnämndes kontrollerade känsloutspel och Isaacs oberäknelighet och explosiva aggressivitet är definitivt showens motor, men alla inblandade, inklusive Tommys fru, Annabeth Gish, Ethan Embry som den känslomässigt plågade Declan, Brian F. O’Byrne alias kusin Colin och mamma Rose, Fionnula Flanagan gör urstarka rolltolkningar.

Skriven 2010-02-05

print

Våra samarbetspartners