NEIL DIAMOND, The Jazz Singer (Columbia)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

För de ignoranta som inte vet; Neil Diamond är en av de största amerikanska låtskrivarna någonsin. Karriären daterar tillbaka ända till 1966, och även om du inte vet vem mannen är lär du ändå ha hört hans sånger med andra. UB40:s tolking av Red Red Wine, Urge Overkills version av Girl, You’ll Be A Woman Soon och Deep Purples tidiga variant på Kentucky Woman är några av de mest kända lånen, men det finns betydligt fler som använt sig av hans material.

The Jazz Singer släpptes för ganska exakt trettio år sedan, och är sångarens största album hittills. Fem miljoner sålda exemplar blev facit. Enbart hemma i USA.

Precis som titeln antyder pratar vi filmmusik här. The Jazz Singer är en remake på stumfilmen från 1927, och var dessvärre både en medioker kommersiell framgång och kritikerflopp. Men Diamonds musik kommer att leva för evigt. De tre amerikanska topp tiohitsen, den pampiga America samt de stämningsfulla classy balladerna Love On The Rocks och Hello Again är förstås spåren alla kommer ihåg, men sångaren är överlag i högform här både i egenskap av låtskrivare och sofistikerad raspig vokalist med osviklig känsla för frasering och betoningar.

Samtidigt utgör The Jazz Singer något av det mest varierade Diamond gjort någon gång. Klämmiga On The Robert E. Lee är sprittande country, Acapulco doftar Karibien, Kol Nidre uppvisar hans sakrala sida och Summerlove lever upp till albumtiteln på ett luftigt croonervis.

Som helhet en riktig stark platta som bär sina tidlösa kvaliteter med heder. Vet du inte vem Neil Diamond är än. Börja i så fall gärna här, och botanisera dig sedan bakåt eller varför inte framåt ända till de senaste Rick Rubin-producerade alsterna. Du kommer att bli rikligt belönad.

Skriven 2010-01-08

print

Våra samarbetspartners