Att se film med skygglappar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jag brukar ofta irritera mig på folk – främst kritiker – som redan innan de ser filmen bestämt sig vad de ska tycka. Ibland när jag är på pressvisningar och ser vissa kritiker sitter bänkade undrar jag vad de gör där, varför just de blivit skickade. När det handlar om en typ av film personerna ifråga absolut inte gillar. “Som kritiker ska man kunna se och tycka om allt,” brukar en del i skrået tycka. Sure. Och hur ofta stämmer det? Hur många 40-talisttanter gillar kung fu-filmer och vet något om dem? Hur många pensionerade kommunister uppskattar underhållning? Hur många arga feminister gillar… You get the point.

Men är jag så mycket bättre själv?

I helvete heller.

För det är ju oundvikligt att ha förutfattade meningar. Visst älskar jag att bli positivt överraskad. Och det händer ibland – oftast när det dyker upp en DVD-film jag inte har en aning om vad det är och upptäcker att den är riktigt bra.

Men jag kan ju inte hävda att jag trodde att jag skulle tycka filmen är enastående och fantastiskt kul när jag traskade iväg för att se VI HADE I ALLA FALL TUR MED VÄDRET – IGEN.

I morgon förmiddag ska jag se THE SPIRIT. Och jag känner redan nu hur jag börjat skriva min recension i huvudet. Filmen hade USA-premiär förra veckan och slaktades av majoriteten av kritikerna. Även publiken har uteblivit, vilket innebär att Lionsgate nu haft två floppar på raken (den andra är PUNISHER: WAR ZONE). Jag har skrivit om THE SPIRIT här i bloggen tidigare och nämnt att jag är skeptiskt.

Will Eisner och Frank Miller. Två av mina favoritserieskapare. Men det enda de två har gemensamt, är Storstaden och avancerat serieberättande. Att Miller gör om Spirit är inget vi bett om.

Alltså är jag minst sagt skeptisk till THE SPIRIT. Och frågan är om jag kommer att ändra uppfattning. Vem vet, jag tycker kanske att filmen är hur bra som helst – till skillnad från alla andra?

…Och jag kan ge mig fan på att jag i salongen kommer att möta ett större antal kritiker som på sin höjd hört talas om Eisner och Miller, och definitivt aldrig läst några serier av dem.

skriven 2008-12-29

print

Våra samarbetspartners