Ungdomar konspirerar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Satt på McDonald’s på Triangeln (i Malmö) igår kväll, läste Metro och tuggade på en burgare, när det kom in två tonåriga invandrarkillar och slog sig ner i fåtöljerna intill mig.

Killen som satt närmast mig trummade konstant nervöst på armstöden och tittade upprepade gånger på datorn och påsen med DVD-filmer jag lagt i fåtöljen mitt emot mig.

Och så började de två att diskutera. Vapen. Den ene hade kommit på var de skulle kunna gömma vapen: i hans skåp i skolan. Hans morsa hade nyligen städat hans rum och då gått igenom alla utrymmen, så där kunde de inte ha några pistoler.

De övergick till att prata om var man kan få tag på vapen. Den ene hävdade att det är skitlätt att köpa handeldvapen, bara man vet vem man ska fråga. Den andre satt fortfarande och tittade lystet på mina grejor.

Paus.

Nytt vapen: knogjärn. De behövde knogjärn. Den ene sa att han känner en kille som vet var man kan köpa knogjärn.

Därefter gick de. De åt eller drack ingenting.

Hmm. Vad hade de i åtanke? Planerade de en skolmassaker? Knappast. Statistiken visar att det aldrig är invandrare som står för skolskjutningar. Bortsett från den där koreanen i USA, men han var kanske född i Amerika? Och de hade väl knappast tänkt gå låss på elever och lärare med knogjärn? Och framför allt pratade de inte om sport. De utövade varken pingis eller bowling.

Tänkte de månne bli rånare? Eller kanske rensa upp på stan? Som två femtonåriga Charles Bronson? Punisher Kids?

…Men allvarligt talat var det rätt obehagligt att höra dem diskutera.

För några år sedan kom det fram en kille i min ålder till mig på krogen och undrade om jag, som ju sysslar med film, har tillgång till rekvisita. Vaddå för rekvisita? Han behövde en ljuddämpare. Picka hade han redan. Han berättade att det var dags att någon gjorde något åt skiten i Landskrona och började decimera drägget. Jag föreslog att han vadderar en petflaska, men det hade han redan haft i åtanke.

skriven 2009-04-10

print

Våra samarbetspartners