Censur, Tyskland och skolskjutningar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jag har de senaste dagarna mailat en del fram och tillbaka med en bekant i Tyskland; en filmfanatiker som numera mest sysslar med hårdrock. Gigantisk kille som älskar wrestling och kampsport. Väldigt kunnig vad gäller genrefilm.

I vilket fall, det ena ledde till det andra, och han kom in på något som heter “Filmbörsen” – det är där tyskar köper oklippta DVD-filmer. För det är faktiskt såhär, att de fortfarande har rätt tuff filmcensur i Tyskland! Märkligt med tanke på all svinig porr de är kända för… Tack vare Marco, tysken, har jag fått lära mig att många tyska distributörer släpper sina filmer via Österrike för att på så sätt undgå censuren. Och så finns det alltså då de här filmmarknaderna, där horder av tyskar köper film.

Men nu har censuren i Tyskland blivit ännu värre – tack vare skolmassakern i Winnenden. Privatpersoner, psykologer och kristna organisationer (men inte politikerna) har genast utsett syndabocken: inte helt oväntat är det filmer och spel som fick grabben att hämta farsans picka och skjuta ner folk.

Nu har Karstadt, Tysklands största butikskedja, plockat bort alla PC- och TV-spel med 18-årsgräns, och snart ska de även ta bort alla barnförbjudna DVD-filmer! Fler butiker väntas följa efter.

Jo, självklart var det ju filmer och spel som fick killen att bli mördare. Inte det faktum att hans far verkar weird, att familjen har en gigantisk vapensamling och andra mer logiska detaljer.

Eller det faktum att grabben spelade pingis. Varför skyller ingen på bordtennis? “Jan-Ove Waldner made me do it…!”

skriven 2009-03-25

print

Våra samarbetspartners