SDS torgför en skandalöst partisk fildelardebatt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Inför den förestående rättegången mot Pirate Bay gör Sydsvenska Dagbladet idag (8 februari 2009) en stor redaktionell satsning på det illegala fildelningseländet under rubriken “Upphovsrätten och piraterna”, men den som förväntat sig en objektiv och balanserad uppdelning av för och emot har som vanligt all anledning att “rasa” för att nu ta till ett slitet uttryck.

På sju sidor avhandlas ämnet, och som vanligt är det piratmaffian och dess förespråkare som kraftigt dominerar. Men tro inte bara på mitt ord. Här kommer en listning av innehållet

Sidan 1: En presentation av temat, rätt och slätt. Inga konstigheter.
(En neutral sida får man väl säga trots att SDS gör en stor principiell sak av att sidorna ifråga laddats upp hos vännerna(?) på Pirate Bay.)

Sidan 2: Under rubriken “Kriget mot kunderna” ondgör sig Anders Mildner, den notoriske fildelningsförespråkaren över att branschorganisationerna inte bara accepterat stölderna och häleriet, och som vanligt, enligt Mildner är det mesta skiv-, filmbolagens med flera inom mediabranschens fel. (Sidutrymme för piratmaffian: 1, upphovsrättsförespråkarna: 0)

Sidan 3: Fritz-Anton Fritzon, doktorand på Lunds Universitet argumenterar för upphovsrätten och Rasmus Flesicher, doktorand i samtidshistoria ägnar sig åt hårklyverier för att allting ska vara gratis. (Sidutrymme för piratmaffian: 0,5, motparten: 0,5)

Sidorna 4 och 5:En personlig tämligen jamsande intervju med Peter Sunde, en av Pirate Bays grundare. Rubriken är “Jag känner inte att jag gjort något fel”. Det är klart han tycker. Är någon förvånad. (Sidutrymme för piratmaffian: 2, motparten: 0)

Sidan 6: Ett porträtt av Piratpartiets grundare Rickard (eller är det Rick, nuförtiden?). Mannen beskrivs som uppriktig, social och en säljartyp. Också saknar han sinne för bokföring och har anklagats för toppstyrning. Ett inte helt smickrande porträtt av denne talesman för parasitering på andras arbete. Men likväl tämligen ohämmad reklam för piratmaffian. (Sidutrymme för piratmaffian: 1, motparten: 0)

Sidan 7: En informativ sida till två tredjedelar om vem, vad, lagar, och fildelarläget i andra länder. Också en sista tredjedel med kommentarer från folk som kollat ovanämnda texter på Pirate Bay i förväg där majoriteten självklart tycker att initiativet är “utmärkt”. Är någon överraskad över responsen? SDS har ju trots allt vänt sig till Pirate Bay först med sitt material. Men okay, det här får väl trots allt betraktas som en neutral sida.

Men oavsett vilket så hamnar vi summa summarum på följande resultat av SDS redaktionella satsning på upphovsrätt och “sjörövarslag”.

Neutrala sidor: 2, sidor där upphovsrätten rätt försvaras: 0,5, idolporträtt av piratfigurer och piratorerande: 4,5 sidor.

I rest my case, det finns inte ord för att beskriva hur sanslöst oseriöst SDS sköter och har skött den här debatten från day one. Var finns representanterna för motparten (artister som drabbats, antipiratbyrån, jurister etc.) som hade kunnat förklara livets självklara realiteter och rent allmänt sätta dumheterna i proportion i denna redaktionella satsning, som trots allt utger sig för att vara seriös? Tja, inte vet jag, det enda jag vet är att jag inte är ett dugg förvånad. En tidning som tom. publicerar ett uppslag där man visar hur det går till att fildela illegalt från Pirate Bay (som de gjort tidigare) har jag tappat allt förtroende för.

skriven 2009-02-08

print

Våra samarbetspartners