FILMÅRET 2008 – Facit!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det är den där tiden på året då folk gör listor och sammanfattar det som varit. Det är sällan jag gör sådana här listor, men eftersom jag under det gångna året gick och skaffade mig den här bloggen, har jag möjlighet att göra listor och publicera dem. Alltså följer här de filmer jag tyckte var bäst och sämst och annat under 2008. Men jag rangordnar dem inte. Jag listar dem i bokstavsordning, för att slippa peka ut en specifik som “bäst”. Och antalet filmer i kategorierna varierar. Jag plockade liksom alla jag tyckte borde vara med. Och det är möjligt att jag glömt bort någon höjdare… Dessa listor tar alltså bara upp de filmer som hade biopremiär i Sverige. DVD-året sammanfattade jag häromveckan i en krönika i Helsingborgs Dagblad.

(Jag noterar att jag nästan bara har med actionfilmer, superhjältefilmer och komedier på listorna. Och nästan bara amerikanska filmer. Men 2008 var ju den amerikanska blockbusterns år! En ny storfilm hade premiär nästan varje helg. Och de dramer och skräckfilmer jag såg under året var inte bättre än actionfilmerna. Jag upptäckte även att jag sett drivor av filmer jag inte minns alls att jag överhuvudtaget sett. Förrän jag blev påmind, alltså.)

BÄST

The Dark Knight
Okej, jag kapitulerade väl inte lika mycket som många andra recensenter. Frågan är om inte BATMAN BEGINS trots allt var bättre. Och kom igen, sååå jävla bra var väl inte Heath Ledger som Jokern? Jag hade gärna sett Jokern som mörkare och mer psykotisk. Ledgers död verkar ha färgat av sig och folk har glömt att han egentligen bara var en dussinskådis. Men visst – THE DARK KNIGHT är en av årets bästa filmer.

Hellboy II
Den här recenserade jag av någon anledning aldrig, men även om jag märkligt nog inte har några bestående minnen av den första filmen (det var längesedan jag såg den), så imponerades jag av den mäktiga uppföljaren. It blew me away, som kidsen säger. Jag tillhör inte heller alla de som tyckte att Del Toros PANS LABYRINT var ett mästerverk.

Iron Man
Filmer baserade på Marvels figurer har alltid en fördel jämfört med de baserade på serier från DC: Marvels figurer är mer komplexa och har större personlighet. IRON MAN är bättre än DARK KNIGHT. Detta är årets bästa superhjältefilm och en av årets bästa filmer rent allmänt. Och det beror till stor del på Tony Stark/Robert Downey Jr. För övrigt gillade jag även THE INCREDIBLE HULK.

No Country for Old Men
Den här såg jag redan i maj 2007, men i Sverige fick den inte biopremiär förrän 2008. Njä, om det här är bröderna Coens bästa film någonsin vet jag inte, jag tror inte det, men visst är det en av 2008 års bästa filmer. Men jag gillade ju även Coens senaste; BURN AFTER READING.

Patrik 1,5
I vanlig ordning såg jag inte speciellt många svenska filmer under året – men för att få med en svensk bland årets bästa, väljer jag den här, eftersom jag ju faktiskt tyckte den var väldigt rolig och trevlig. Nu har ju dessutom Gustaf Skarsgård nominerats till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll, och det är han väl värd.

Rambo
Självklart måste nya RAMBO vara med på topplistan! Jag menar, var inte detta årets fläskigaste actionfilm, så vet jag inte… Och helt oväntat fick Stallones slaktepos hyfsat bra kritik i pressen, även i Sverige. Det finns något tragiskt och vemodigt över John Rambo. Vilket inte hindrar honom från att panga illasinnade så att kroppsdelar far åt alla håll i enorma blodkaskader.

Stepbrothers
Ännu en film jag aldrig recenserade, trots att jag såg den långt innan premiären. Blandat mottagande i pressen, men jag och en annan 40-plussare skrattade oss igenom precis hela filmen. Kanske måste man vara i vår ålder för att uppskatta en tramskomedi om två 40-åriga killar som beter sig som tolvåringar…

(Två favoriter jag trodde hade biopremiär förra året, är SHOOT ’EM UP och PLANET TERROR, men vid närmare kontroll gick de upp i Sverige redan 2007)

SÄMST

Speed Racer
…Vad var det här? Jag vet inte. En massa grejor i olika glada färger som blinkade på bioduken i över två timmar. Blev jag överraskad när filmen floppade? Nej, det blev jag inte.

Star Wars: The Clone Wars
Totalt jävla osebar. En plåga. Filmen ska dö!

Vampyrer
Någon som kommer ihåg den här svenska filmen? Nej, jag tänkte väl det. Kanske världens sämsta vampyrfilm. Sågs av i princip ingen alls på bio.

Vi hade i alla fall tur med vädret – igen!
Ja men för helvete – så här kan man ju inte göra. Det går inte att göra en sämre komedi än den här. Vilket inte hindrat filmjäveln från att bli en publiksuccé…

MEST ÖVERSKATTADE

Låt den rätte komma in
Visst. Välgjord. Välspelad. Men återigen: detta är en skräckfilm för folk som inte gillar skräckfilmer. Och den är totalt spänningsbefriad. Och dialogen är stel och teatralisk. Jag tycker uppriktigt att det är kul med Alfredsons films framgångar och att Fangoria, Rue Morgue med flera tidningar ägnat stort utrymme åt det svenska vampyrfilmsfenomenet (tre vampyrfilmer på två år), men…

There Will Be Blood
Men snälla, är det bara jag som ser att Daniel Day Lewis spelar över så att kulisserna skiftar färg?

Wall-E
Lustigt. Var det bara jag som tyckte att Disneys kritikersuccé var pretentiös? Var det bara jag som intre skrattade alls?

FILMER BARA JAG TYCKTE OM

Doomsday
En massa lån och stölder från en lång rad andra postapokalyptiska filmer. Därför fick man inte gilla den här actionrökaren. Men det var ju just det som var poängen – alla stölder. DOOMSDAY var ju skitkul och rockade!

Love Guru
Av många utsedd till årets sämsta film. Det måste vara fel på mig. Varför skrattade jag mig genom hela filmen om den nu ska vara kliniskt humorbefriad?

Sex Drive
Sågad i pressen vid svenska premiären. Fast jag skrattade från början till slut. Precis som i fallet STEP BROTHERS måste man nog vara i 40-årsåldern för att förstå filmens storhet.

ÅRETS “JAG BRYR MIG INTE”

Mamma Mia!
Jag bryr mig inte.

Skriven 2009-01-03

print

Våra samarbetspartners