THIRD DAY, Revelation (Essential/Naxos)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det här är ett av alla dessa amerikanska band som tillhör stapelvarorna på hemmaplan, men knappt gör krusningar på den musikaliska ytan här i Europa. Om jag nämner referenser som 3 Doors Down, Daughtry och Lifehouse förstår ni varför. Vi talar ju trots allt traditionellt melodistark rock som gjord för radiovågorna och sådant får ju per automatik i stort sett aldrig bra kritik av kollegorna.

Ändå känns det som om kvartetten tuffat till sig en aning på detta nionde studioalbum (julplatta och samlingar oräknade). Lyssna till exempel på inledande This Is Who I Am eller sydstatsrockiga Other Side så förstår ni vad jag menar. Denna temperaturförhöjning har säkert i viss mån att göra med att nu metalens demonproducent Howard Benson (Hoobastank, Papa Roach, P.O.D) rattat in verket ifråga. Fast ska man vara ärlig går resten av spåren i typisk mid tempo och balladlunk. Och inte mig emot. Melodierna är överlag starka och Mac Powells sång innerlig och känsloladdat. Sedan får jag nog säga att Benson gett bandet en nerv och klädsam svärta som jag så vitt jag nu kommer ihåg inte upplevt på de två närmast föregående albumen.

Favoriter? Här finns en hel del. Men fina Let Me Love You, bredbenta trohetsdeklarationen I Will Always Be True och Born Again, duetten med Flyleafs Lacey Mosely är några av de mest givna i sammanhanget.

Skriven 2008-10-17

print

Våra samarbetspartners