SPRINGPOJKAR ÄR VI ALLIHOPA och tjillemuck

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jösses, det är ju ingen hejd på pilsnerfilmerna nu!

Idag gick SPRINGPOJKAR ÄR VI ALLIHOPA från 1941 – och den filmen måste sätta något slags rekord i konstig stockholmsslang. Åke Söderblom spelar en inte speciellt övertygande 18-åring (han var 31) som är springpojke åt grosshandlare Andersson – Thor Modéen. Värsta konkurrenten huserar på andra sidan gatan och gestaltas av ingen mindre än Benkt-Åke Benktsson! Javisst, världens tjockaste skådes, han från SKÅNINGAR. Men Benkt-Åke var en trygg varelse. Fast han var visst född i Halland, den fuskaren. Fast hans skånska var hemtrevlig och han dog här i Malmö.

Och just skånskan känns extra skön i SPRINGPOJKAR. Jag såg filmen med text-TV-text. Dels för att kunna höra dialogen, vilket ju ofta är svårt i gamla svenska filmer, men även för att reda ut all konstig slang springpojkarna slänger ur sig. Pratade folk verkligen så i Stockholm på 40-talet? Det låter som om det mesta är påhittat för filmen – uttrycken är lite för konstiga och krystade, och jargongen lite för påfrestande. Så det känns tryggt när Benkt-Åke dyker upp då och då.

Filmen innehåller även en scen med väldigt oskuldsfull och naiv – och omedveten – rasism, som aldrig hade fått förekomma i en film idag. En kille utsätts för ett practical joke och får ovetandes sot i ansiktet. “Tira, här kommer Al Jolson!” tjoar polarna. “Haru slätat av en negress?” “Gå in i mörkaste djungeln med dig!” och så vidare. Ordet “neger” förekommer flera gånger, och det accepteras ju inte idag.
I vanlig ordning slutar filmen med en vild jakt – den här gången på cyklar – innan allt ordnar upp sig.
Klockan fem i morgon bitti visar TV4 TRE GLADA TOKAR (som dock inte är lika rolig som TRE SKOJIGA SKOJARE).

skriven 2008-08-05

print

Våra samarbetspartners