SPRINGPOJKAR ÄR VI ALLIHOPA och tjillemuck

Annons

Klicka för att se hela bilden

Jösses, det är ju ingen hejd på pilsnerfilmerna nu!

Idag gick SPRINGPOJKAR ÄR VI ALLIHOPA från 1941 – och den filmen måste sätta något slags rekord i konstig stockholmsslang. Åke Söderblom spelar en inte speciellt övertygande 18-åring (han var 31) som är springpojke åt grosshandlare Andersson – Thor Modéen. Värsta konkurrenten huserar på andra sidan gatan och gestaltas av ingen mindre än Benkt-Åke Benktsson! Javisst, världens tjockaste skådes, han från SKÅNINGAR. Men Benkt-Åke var en trygg varelse. Fast han var visst född i Halland, den fuskaren. Fast hans skånska var hemtrevlig och han dog här i Malmö.

Och just skånskan känns extra skön i SPRINGPOJKAR. Jag såg filmen med text-TV-text. Dels för att kunna höra dialogen, vilket ju ofta är svårt i gamla svenska filmer, men även för att reda ut all konstig slang springpojkarna slänger ur sig. Pratade folk verkligen så i Stockholm på 40-talet? Det låter som om det mesta är påhittat för filmen – uttrycken är lite för konstiga och krystade, och jargongen lite för påfrestande. Så det känns tryggt när Benkt-Åke dyker upp då och då.

Filmen innehåller även en scen med väldigt oskuldsfull och naiv – och omedveten – rasism, som aldrig hade fått förekomma i en film idag. En kille utsätts för ett practical joke och får ovetandes sot i ansiktet. “Tira, här kommer Al Jolson!” tjoar polarna. “Haru slätat av en negress?” “Gå in i mörkaste djungeln med dig!” och så vidare. Ordet “neger” förekommer flera gånger, och det accepteras ju inte idag.
I vanlig ordning slutar filmen med en vild jakt – den här gången på cyklar – innan allt ordnar upp sig.
Klockan fem i morgon bitti visar TV4 TRE GLADA TOKAR (som dock inte är lika rolig som TRE SKOJIGA SKOJARE).

skriven 2008-08-05

Skriv ut sidan

Våra samarbetspartners