EAGLES, One Of These Nights (Asylum/Warner)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Eagles var sjuttiotalets största band, och det var verkligen inte utan anledning. Gruppen förde in countryrocken på dagordningen med besked och gjorde stor smekande (rock)konst av den kaliforniska frihetsdrömmen. Ingen kunde som Eagles få det att rysa längs ryggraden med stämsången som vapen som dessa på sin tid så röjande – i det privata alltså – herrar.

One Of These Night släpptes 1975, ett drygt år innan den ultimata Eaglesplattan Hotel California, och det var också här brytpunkten med både countryn och gitarristen Bernie Leadon blev tydlig.

Den dåvarande kvintetten drog sig alltmer mot det rockiga, något grovviga USA-ettan One Of These Nights är ett uppenbart exempel på. Samtidigt gav de andra två hitsen, lysande balladen Take It To The Limit och Lyin’ Eyes – en fantastisk orgie i countryfierad melankoli – besked om att de inte hade någon som helst tanke på att överge sina rötter helt.

Samma sak gäller för övrigt för valsiga balladen Hollywood Waltz. Fast utöver dessa sånger uppvisar spår typ Visions och sydstatsrockiga Too Many Hands prov på ett tyngre sound. Å andra sidan har Eagles oavsett vad de gjort alltid bara låtit som sig själva, och någonstans är det väl det som är en av bandets största styrkor. På åttio- och nittiotalet försökte en hel bunke countryband, typ Restless Heart, Little Texas, Diamond Rio, Blackhawk och Lonestar tidvis att kopiera deras västkustsound, och även om jag i många avseenden även är en sucker för dessa combos – för de gjorde och gör väldigt många starka grejor – finns det trots allt bara ett original.

Skriven 2008-03-03

print

Våra samarbetspartners