HAIRSPRAY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Adam Shankman
I rollerna: Nikki Blonsky, John Travolta, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2007-10-19

Hairspray – Världens må-bra-film

Re-maken av John Waters gamla kultframgång från 1988, ”Hairspray”, är nådens år 2007 världens feelgood-film – speciellt för de som uppskattar klassisk soul och rock plus musikal.

Ursprungligen en film av John Waters (1988), med Rikki Lake i huvudrollen som den mulliga Tracy Turnblad med sångerske- och idoldrömmar, därefter en framgångsrik Broadwaymusikal och nu åter en film, huvudsakligen baserad på Broadwayuppförandet

2007 års regissör heter Adam Shankman och har tidigare varit verksam som diversearbetare inom showbussiness, främst som koreograf. Imponerande hur han lyckats med, vad jag förstår, sin första jätteproduktion som regissör! Manusförfatterskan till dagens verk, Leslie Dixon, ståtar med en serie hyfsade, kompetenta men samtidigt rätt kletiga och inställsamma alster som Freaky Friday, Mrs Doubtfire, Pay It Forward och The Thomas Crown Affair i sin CV (inom kort dyker hennes senaste insats, The Hearbreak Kid, i regi av bröderna Farrelly, upp på svenska biografer; ännu en re-make) och detta borgar kanske inte för någon klockren hit, men i just detta sammanhang passar hennes stil som hand i handske.

Det är tidigt 60-tal, det är tiden innan Vietnam tog USA:s oskuld, det är vattenkammat, det är välartat, det är se men inte röra, men det finns trots allt något där i luften som vibrerar; det hörs nya tongångar i form av fenomenet rock`n´roll i såväl radio- som TV-apparat och det existerar definitivt en viss spänning mellan etablissemanget och den alltmer bångstyriga ungdomen, såväl som mellan svarta och vita (det senare dock mycket snällt skildrat).

Huvudrollsinnehaverskan, gestaltad av nykomlingen Nikki Blonsky, i Lakes gamla roll, har hyllats mer än väl, men – utan att vara dålig; tvärtom – överglänses hon av de övriga i ensamblem; John Travolta i drag (i Divines gamla roll), Michelle Pfeiffer som bitchig TV-stations-chef, Christopher Walken som Tracys pappa… mja, kanske inte helt klockren… ändock klart godkänd… Queen Latifah som “big, black and beautiful” Motormouth Maybelle och bildsköna stomatolfejsen James Marsden och Zac Efron.

I centrum för historian finner vi det tidiga 60-talets Baltimore, sjuttonåriga Tracy Turnblad (Blonsky) och den direktsända TV-showen ”The Corny Collins Show”, ett musik- och dansprogram som ”alla” ungdomar i Baltimore ser och vill medverka i.

Dixons manus är som sådant är inte alls något speciellt, tvärtom; riktigt klyschigt faktiskt, men det hela är gjort med så mycket gott humör, hjärta och medryckande dans och musik att man inte kan bli annat än glad. Speciellt du som gillar klassisk soul och lätt vattenkammad rock plus musikal har en höjdarstund att se fram emot! Något av en 2000-talets Grease – fast tio gånger bättre!

Skriven 2007-10-19

print

Våra samarbetspartners