ORUP, Faktiskt (Roxy Recordings)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nästa år fyller Orup femtio, och det tycker han uppenbarligen inte är så kul. Åldersnojorna har börjat göra sig påminda, vilket han varit den förste att själv erkänna i tidningarna. Men även den som bara lyssnar på Faktiskt borde lätt inse vad som fyller hans tankar nuförtiden. I Tänk om jag dog i förrgår kväll? spekulerar sångaren om vad som skulle hända om döden slog till i förtid medan han i underbara Indiedrottning sjunger om ett möte med en ung kvinna som tycker han är för gammal och folklig bara för att ta några exempel. Det är bitterljuvt, lite sorgligt och oftast alldeles oemotståndligt.

Frågan är om sångaren varit såhär öppenhjärtig någon gång. Det är tveksamt Men oavsett vilket går det inte att komma ifrån att Faktiskt är ett skönt styrkebesked från en popsmed i bättre form än förväntat. Det låg nära till hands att tro att han lagt det mesta kreativa krutet på Lena Philipssons två comebackplattor, men jag tror till och med att Faktiskt överträffar de obegripligt förbisedda föregångarna Teddy och Elva Hjärtan. Sex år har förflutit sedan den sistnämnda skivan. Låt oss hoppas att det inte tar lika lång tid till nästa gång.

Skriven 2006-12-12

print

Våra samarbetspartners