Kul men kallt med MTV-gala i Köpenhamn

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nu är det över. Men det har definitivt rått MTV-yra i Köpenhamn den senaste veckan. Värden Justin Timberlakes nuna har blickat ner från affischer överallt, media har analyserat och politikerna har spekulerat i den gratisreklam och snöbollseffekt för stadens goodwill det hela kan föra med sig. Turistorganisationen Wonderful Copenhagen har påstått att tillställningen som helhet kommer att generera hela tvåhundra miljoner kronor i turistintäkter och marknadsföring. En väl optimistisk beräkning har vissa insatta i stadshuset knorrat. Men få har lyssnat på dessa ”tråkmånsar”, och det är lätt att förstå varför.

För det är svårt att argumentera mot 1,4 miljarder människor. Så många beräknas nämligen ha suttit klistrade framför MTV-Europe Music Awards Köpenhamnsäventyr i torsdags. Betydligt mindre imponerande var i vanlig ordning antalet individer på plats. Endast tretusen personer kunde klämmas in i Bellacenter där själva prisceremonin gick av stapeln medan sjutusenfemhundra lyckligt lottade fick förmånen att fösas in på den inhägnade Rådhusplatsen. I båda fallen talar vi alltså exklusivitet av stora mått. Ändå är frågan om soffan i hemmets lugna vrå inte hade varit det bästa alternativet denna kväll. För det här var en i avseenden kylslagen tillställning. Timingen för omslaget i det sjuka vädret från ljummen höst till vintertid var verkligen usel. Isblocken på scenen var en en mer passande illustration än vad de flesta hade önskat sig. En inte alltför avancerad gissning är att artisterna på plats helst hade sluppit att bli förvisade hit. Fast ingen behöver gråta över deras uppoffringar. Alla närvarande stjärnor fick nämlgien sponsorgodis värt femtontusen euro som tack för besväret.

Men oavsett vilket var brittiska Keane som avslutade onekligen ”good sports” som endast uppträdde sobert svartklädda i gåbortsbyxor och skjorta. Det gjorde inte Snoop Dogg. Han levde upp till sin pimpimage fullt ut i sin långa vita päls även om kepsen och öronmuffarna inte såg överdrivet coola ut. I Wanna Fuck You Up, pratsjöng han kärvänligt och uppmanade oss att sjunga med för att hålla värmen.

Under tiden stod stackars r & b-divan Kelis påbyltad vid mixerborder och såg förvirrad ut i väntan på att få sköta sitt åtagande som reporter på plats. Fast det blev inte mycket av den varan förrän Metallicas Lars Ulrich dök upp och började snacka fotboll.

Mellan uppträdandena var det meningen att händelseförloppet i Bellacenter skulle flimra förbi på videoskärmarna, men det var väl lite si och så med den saken. Den elaka parodin på Madonna, fyra, fem pristagare och en rappare med borttappat ljud var det man hann se innan det var slut. Och rockande skådisen Juliette Lewis backstagesnack med stjärnorna sändes väl aldrig ut till Rådhusplatsen alls, så egentligen kan man fråga sig vad poängen var med att bevista evenemanget på (ute)plats överhuvudtaget.

Visst, det sedvanliga argumentet att det inte finns något som slår att vara med när och där det händer kan man alltid dra till med. Det kan om inte annat bli en liten snackis i bekantskapskretsen. Samtidigt kan det faktum att Snoop Dogg bjöds på ett par bloss från en joint, modell Cheech & Chong av någon i publiken i alla fall bli en lite småkul anekdot. Men glöm det där med glamour, den här kvällen hade alla gånger gjort sig bäst i TV-soffan.

skriven 2006-11-03

print

Våra samarbetspartners