CANNES 2006: DA VINCI-KODEN har fått liv med Tom Hanks

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hade Jesus en hustru? Finns det fortfarande ättlingar till honom? Vad är det för mystisk munk som mördar en man på Louvren i Paris? Och vad är det för märkliga koder och symboler som finns på och runt liket?
Dan Browns roman “Da Vinci-koden” var en bestseller som snabbt kom att bli en sensation. Enorma mängder människor har läst den. Nu har den blivit en film som ska distribueras i tjugo miljoner kopior världen över. Detta är dock inget regissören Ron Howard tänker så mycket på.

– Jag väljer filmer och berättelser som intresserar mig, säger Ron Howard.

Jag har gjort en del stora filmer nu och jag har lärt mig att inte ha några förväntningar. Man vet aldrig hur en film kommer att gå.

Och vad gäller hans filmatisering av “Da Vinci-koden” kan det gå precis hur som helst. Howard har själv inte läst några recensioner, men efter galapremiären i USA i början av veckan, var kritiken inget vidare och publiken hade skrattat. I onsdags öppnade filmen filmfestivalen i Cannes, och mottagandet var inte alltför entusiastiskt – och det fnissades alltför ofta på fel ställen. Bland annat har det klagats på att Howard har tagit sig lite för stora friheter med boken.

– Det är alltid riskabelt att filmatisera verk som väldigt många har läst,
säger Howard. Läsarna har alla olika uppfattningar om hur huvudpersonen Robert Langdon ser ut, hur han är. Dessutom ville jag göra en film som även de som inte har läst boken kan se med behållning. Och hur ser han på den skrattande publiken?

– Det här är en film som underhåller olika människor på olika sätt. En del finner vissa scener roliga, medan andra inte gör det, och jag är fullt medveten om detta. Det blev Tom Hanks som fick ge Robert Langdon ett ansikte.

– Jag tyckte att det var en utmaning att spela en kille med så stora kunskaper, säger en uppsluppen och ständigt skämtande Tom Hanks. Robert Langdon är en kille som kan återge fem sidor ur ett lexikon på ingen tid alls – han förklarar hur mycket som helst medan han tar en kort biltur.

Andra orsaker till att han tackade ja till rollen är att han ville jobba med Ron Howard igen och att han personligen uppskattar filmer som kan vara provokativa. I vissa länder har den katolska kyrkan försökt stoppa filmen, som de anser vara hädisk och en förolämpning. Ron Howard tar dock detta med ro.

– Visst upprör filmen vissa människor – men det är oftast de som inte har sett filmen, eller för den delen läst boken, säger Howard. Man bör se filmen innan man uttalar sig. Dessutom handlar det här om underhållning och det är faktiskt en positiv film, med ett positivt budskap. Den får folk att tänka och börja diskutera det berättelsen handlar om. Den handlar ju om Livet självt och Livet är ett ständigt mysterium utan lösning.

Tom Hanks ger sin syn på kontroverserna:

– Det här är ju ingen dokumentärfilm! säger Hanks. De teorier som
presenteras är inte fakta. Det är fiktion, en äventyrsfilm. Den här historien är inte farlig – det är människor som tar allt på allvar och tror på fiktion som är farliga. Jag anser att “Da Vinci-koden” handlar om vår plats i universum och jag tror att filmen kan hjälpa oss att förstå oss människor, vilka vi är.

Skådespelaren Ian McKellen har en stor roll i filmen och kommenterar Tom Hanks uttalande.

– När jag läste boken trodde jag faktiskt på allting! utbrister Ian McKellen muntert. Jag visste att det här inte är fakta, att det är en underhållningsroman och inte teologi. Trots detta sög jag i mig alla detaljer i boken som om de vore sanna. Och de här teorierna bevisar en gång för alla att Jesus inte var gay!

Leonardo Da Vinci var 51 år gammal när han målade sitt mästerverk. Kommer Tom Hanks att prestera sitt mästerverk även han när han är 51?

– Jag har ett år på mig! trumpetar Tom Hanks. Jag har blivit erbjuden att göra “Scooby-Doo 3” – och DET kommer att bli mitt mästerverk!

Skriven 2006-05-17

print

Våra samarbetspartners