GRIZZLY MAN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Werner Herzog
I rollerna: Timothy Treadwell, Jewel Palovak, Werner Herzog

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2006-04-07

Det är inom dokumentärfilmen några av senare års mest intressanta cineastiska verk skapats. Incesthärvan Capturing the Friedmans rör sig exempelvis fortfarande väldigt vitalt i bakhuvudet. Och det finns gott om fler exempel.

I Grizzly Man är det allas vår Werner Herzog som agerar ciceron. Av en slump lyckades han ramla över ca 100 timmar videoinspelningar som den amerikanske självutnämnde vildmarksexperten Timothy Treadwell lämnade efter sig och med hjälp av detta material och intervjuer med människor som stod Treadwell mera eller mindre nära, försöker han teckna ett porträtt av en man som tycktes se djur och natur genom något slags Disneyfilter.

Den som kan sin Herzog vet att det inte rör sig om något MTV-tempo precis och nog kunde man ha naggat scener både här och var, men det är trots allt konstant fascinerande att följa den
självutnämnde björnbeskyddaren under hans resa mot det – enligt de flesta övriga bedömare – oundvikliga.

Herzog hade uppenbart ambitionen att ta sig in i Treadwells mörkaste skrymslen och ge en förklaring till vad som drev mannen och gjorde honom till den man han var, men lyckas dåligt. Vi känner inte Treadwell mycket bättre efter filmens slut, än vi gjorde tidigare – men väl en del av hans gärningar.

Hatar uttrycket: ”En film som ställer frågor”, men här passar det utomordentligt. Den intressantaste frågan är: På vilket sätt ansåg Treadwell sig egentligen beskydda och rädda björnarna? Genom sin dokumentation? Genom sina föreläsningar? Ja, inte vet jag. Tydligen inte Herzog heller. Frågan är om ens huvudpersonen själv gjorde det.

Skriven 2006-04-07

print

Våra samarbetspartners