Hipp, hipp hurra för samlarna!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 29e och 30e oktober går ridån upp för vad arrangören Galaxy hoppas skall bli en årligen återkommande samlarmässa på Hipp i Malmö. Under dagar två skall samlare av leksaker, filmstjärnor, gammal hederlig vinyl, vykort, serietidningar och det mesta som kan rymmas under beteckningen nostalgi trängas under samma tak. Här trängs (dyra) unika rariteter som bara dyker upp en eller två gånger på tio år med idag relativt “lätta” prylar som man kan fynda t.o.m billigare än på nätet där frakten ju ibland äter upp vinsten.

Det breda utbudet gör ju dessutom att alla ägg inte ligger i samma korg utan man kan kanske smaka på lite nya intressen som legat och pyrt men inte fått fotfäste därför att man inte direkt halkat över prylarna ifråga. Köpa sina samlarobjekt på nätet har sina plus men till minusen hör att du inte kan se dem framför dig och bedöma och heller inte utbyta åsikter med andra likasinnade som är en av hörnstenarna i en samlarmässa.

Att samla i någon form har ju människan sysslat med sedan urminnes tider. Det finns naturligtvis många vinklar och aspekter på samlandets konst och jag har själv t.e.x svårt att köpa tanken på att samla i spekulationssyfte. Det finns ju aktier, guld och andra mera praktiska ting att investera i än tavlor, posters och andra skrymmande samlarobjekt.

Samla gör man på grund av känslomässiga band med film, idrott, teater eller var nu ens intressesfär ligger. Jag känner samlare av t.e.x. vykort som inte har en aning om vem Veronica Lake, Linda Darnell eller Gilbert Roland var men till fullo uppskattar atmosfären och tidsandan i den svart vita konsten av de 50-, 60-år gamla korten.

Vem skulle heller trott att de gamla bokmärkena (eller stycken som vi brukade kalla dem) skulle gå en ny vår tillmötes?

Ibland hörs klagan över att samlandet har en klen återväxt, och det ligger måhända något i detta resonemang eftersom vår tid i hög grad handlar om att byta upp sig till morgondagen redan idag och inte konservera gårdagen Mycket går förlorat när grävskoporna löper amok” men tack vare att det finns samlare som i regel behandlar sina intressen med silkesvantar kan objekten vandra vidare mellan generationer i samma goda skick.

I större perspektiv kan jag nämna filmen “Kanonerna På navarone” som bara fanns i för dåligt skick att restaurera på filmbolaget när en privat äldre samlare kunde ställa upp med en förstklassig kopia värdig DVD åldern Naturligtvis finns undantag som t.e.x. Star Wars där en ny generation har tagit över föräldrarnas intresse. Logiskt eftersom Star Wars fortfarande ligger i tiden och de unga fantasterna kan snacka med den lika “bitne” farsan när han pluggar urfilmerna från slutet av sjuttiotalet.

Jag skulle vilja avrunda med att säga att vad som gör en äkta samlare är konsten att kombinera kvalitet och kvantitet.

Det gäller att handplocka sin samling, inte köpa på prislappen och sikta på mängden. Ser ni objektet ni saknat och sökt i åratal köp det och stå hellre över några “fynd” som ni lika gärna klarat er utan. Väl mött i lördagens och söndagens trängsel på Hipp.

skriven 2005-10-10

print

Våra samarbetspartners