CANNES 2005: TOMMY LEE JONES regidebuterar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

“The Three Burials of Melquiades Estrada” är en väldigt lång och krånglig filmtitel, men så heter den – skådespelaren Tommy Lee Jones’ långfilmsdebut som tävlar i Cannes. Melquiades Estrada är en man som skjutits av misstag av en patetisk gränspolis i Texas, alldeles intill den mexikanska gränsen. Tommy Lee Jones spelar Estradas gamle vän som tvingar polisen att gräva upp liket och rida ner till Estradas lilla by i Mexiko för en ordentlig begravning.

– Det är svårt att få regijobb, säger en avslappnad Tommy Lee Jones, försedd med mustasch och pipskägg. Det är därför det har tagit så lång tid innan jag regidebuterade. Jag har dock tidigare regisserat en TV-film för Turner och några pjäser. Man måste jobba hårt för att slutligen få ett regijobb. Och själva processen tar väldigt lång tid.

Tre år tog det innan “Three Burials” slutligen hamnade på vita duken.

– Det här är en film jag verkligen ville göra, säger Tommy Lee Jones. Manusförfattaren Guillermo Arriaga och jag är jägarkompisar och vi hade länge pratat om att göra något tillsammans. Vi ville göra något som handlade om Texas och Mexiko, och något som var helt befriat från kommersiellt inflytande från mäktiga studior. Och nu, tre år senare, är vi här.

Många jämför Tommy Lee Jones’ film med en western, men regissören håller inte riktigt med.

– Det är väl för att vi har stora hattar och rider på hästar i Texas, men vår film utforskar helt andra saker än en western. Den handlar inte om att ta lagen i egna händer, den handlar om en resa som leder till kunskap och vänskap. Ett viktigt tema i filmen är tro, att tro på något, och det är något som är viktigt även för mig som person.

Den egentliga huvudrollen innehas inte av en människa, utan spelas av landskapet.

– Landskapet är en rollfigur, säger Jones. Det kan vara både tufft och känsligt.

Tommy Lee Jones avslutar med att prata om foerhållandet mellan USA och Mexiko.

– Det är samma missförstånd och fördomar på båda sidor av gränsen. När allt kommer omkring, är det bara en flod som skiljer länderna åt. Det är egentligen samma land och vi har samma kultur.

Bland övriga skådespelare i “The Three Burials of Melquiades Estrada” hittar vi Barry Pepper, Dwight Yoakam och January Jones.

Skriven 2005-05-20

print

Våra samarbetspartners