CANNES 2005: GUS VAN SANT tillbaka med film om Cobains självmord

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Häromåret tilldelades Gus Van Sant guldpalmen i Cannes för sin film « Elephant », vilken var inspirerad av skolmassakern i Columbine. I år är han tillbaka med en ny film, « Last Days », vilken är kraftigt inspirerad av Nirvanasångaren Kurt Cobains självmord. Två filmer om död: en om att få sitt liv taget av någon annan, en om att ta sitt eget liv.

– Jag har planerat att göra den här filmen i tio år, berättar Gus Van Sant. En av de ursprungliga ideerna var att göra en regelrätt biografi över Kurts liv, med bitar ur hans liv. Men jag kom fram till att en sådan film inte skulle bli något speciellt utöver det vanliga, då skulle det bara bli en massa information. Istället lyssnade jag till vad folk hade att berätta om Kurt Cobain, småsaker.

Namnet Kurt Cobain nämns inte i filmen, som helt och hållet utspelar sig i ett hus och den omgärdande skogen under rockmusikern Blakes sista dagar i livet. Blake spelas av Michael Pitt, som snubblar sig igenom filmen som en nerknarkad, väldigt porträttlik Kurt Cobain.

– Jag spelade rollen som om han kom ihåg sin egen död, säger Michael Pitt, som i verkligheten verkar lika borta som rollfiguren Blake – han mumlar, sluddrar, är förvirrad och svarar märkligt och kortfattat, och han verkar inte förstå frågorna eller sina egna svar. Kanske är det hans image, kanske spelar han fortfarande Blake inför pressen.

Orsakerna till Blakes/Kurts självmord tas aldrig upp och man får inte se det avgörande ögonblicket när han bestämmer sig för att ta sitt liv och sedan skjuter sig.

– Självmord och dess natur är något man inte känner till något om, förklarar Pitt. Men jag tror att han hela tiden visste vad som skulle hända.

Kim Gordon från Sonic Youth spelar en liten roll i filmen.

– Det är frustrerande när man ser en begåvad människa som Kurt Cobain brytas ner, säger Kim Gordon. Kurt var alienerad, han var fångad i sin egen värld. Och man kan bara hjälpa en sådan person till en viss gräns. Vad gäller Kurt, var han en person alla har egna föreställningar om hur har var och vad han gjorde.

Michael Pitts kroppsspråk är perfekt i “Last Days”, hans imitation av en heroinist är väldigt övertygande.

– Michael och de andra rollfigurerna vandrar omkring som om de vore spöken, som om de redan är döda, säger Gus Van Sant, men detta var inte ett medvetet drag. Michael ser hela tiden ut som om han bär på något tungt.

Michael Pitt berättar om hur han lyckades med denna bedrift:

– Jag åt bara sallad och frukt. Efter ett tag började jag se ut och röra mig så där. Jag hade ständigt ont i magen. Det må se ut som om jag är nerknarkad, men i verkligheten hade jag bara gaser i magen!

Courtney Love figurerar inte i Van Sants film.

– Nej, Courtney var inte där när det hände, förklarar Van Sant.

Det förekommer ett telefonsamtal från någon som kan vara Courtney, men det är allt.

– Och ja, vi var rädda att Courtney skulle stämma oss, tillägger han med ett skratt. Men hon har känt till det här projektet väldigt länge.

Hur tror Gus Van Sant att Nirvanas fans kommer att ta emot filmen?

– För tio år sedan var fansen emot filmen, säger Van Sant. Men jag har ingen aning om vad dagens fans kommer att tycka, de som var strax oever tjugo när Kurt Cobain begick självmord, är vuxna 30-åringar idag.

Bland övriga medverkande i filmen hittas bland annat Asia Argento, och musikkonsult var Thurston Moore, även han från Sonic Youth.

“Last Days” har ännu ingen svensk distributör.

Skriven 2005-05-13

print

Våra samarbetspartners