CANNES 2005: GEORGE A ROMERO är tillbaka med ny zombierulle

Klicka på bilden, för att se hela bilden

1968 revolutionerade regissören George A Romero den amerikanska skräckfilmen med sin svartvita lågbudgetfilm “Night of the Living Dead”, i vilken döda människor återuppstått som kannibaler. Romero skapade en ny genre och imitationerna var många. 1978 följde Romero upp filmen med “Dawn of the Dead”, och 1985 kom den tredje delen, “Day of the Dead”.

Efter tjugo års väntan har den fjärde zombiefilmen från George A Romero premiär; “Land of the Dead”, en mörk och våldsam film i vilken de levande döda mer eller mindre tagit över världen. Den här gången är budgeten betydligt högre än tidigare och istället för relativt okända skådespelare, ser vi kända namn som Dennis Hopper, John Leguizamo och Asia Argento i rollerna.

– Jag stal hela idén från Richard Mathesons roman “I Am Legend”, säger Romero när han ska förklara varifrån han fick iden till sin zombievärld för 37 år sedan. Men i Mathesons bok var det vampyrer som tagit över världen. Mina zombies är utklädda vampyrer. Men jag kallade aldrig de levande döda för zombies, de omtalas som “ghouls”. Zombies är ju egentligen något annat.

Romeros filmer är stora skräckklassiker, men själv tycker han inte att de är skrämmande.

– Nej, jag tycker inte det, säger han. Jag ser på dem som äventyrsfilmer med chockerande scener. När jag gjorde “Night of the Living Dead” var jag rädd för atombomben, inte för döda människor. Jag har alltid sympatiserat med zombierna och inte med de levande i mina filmer.

Alla Romeros filmer har starka inslag av samhällssatir.

– Jag är ingen politisk regissör som till exempel Michael Moore, säger Romero, men jag tror inte att jag skulle bli inbjuden till Vita Huset. George Bush är avskyvärd!

Nå, varför har vi fått vänta så länge på “Land of the Dead”?

– Idag finns det två typer av amerikansk film. Antingen de som ska bli blockbusters, eller så gör man något anpassat för Sundancefestivalen. Jag gör ju något annat. Jag var väldigt frustrerad och gjorde en film som heter “Bruiser” (2000) som ingen såg. Sedan började jag skriva på manuset till min fjärde zombiefilm, men då inräffade plötsligt terrorattacken den elfte september 2001, och allt arbete stannade upp.

Karaktärsskådespelaren John Leguizamo känner vi igen från filmer som “Romeo + Julia” och “Moulin Rouge”.

– Jag spelar en zombiedödare, berättar John Leguizamo. Jag försöker hitta mat till de överlevande människorna, och jag vill uppnå makt och respekt. Min rollfigur jobbar för Dennis Hopper, som är en mäktig man, ett slags kejsare i ett säkert område.

Det var filmens manus som lockade Leguizamo.

– När jag som barn såg “Night of the Living Dead” på TV, blev jag så skraj att jag ropade på mamma, säger han. Jag trodde aldrig att jag någonsin skulle medverka i en skräckfilm, men ” Land of the Dead” har riktiga personer. Det är kvalitet rakt igenom; story och skådisar, och dessutom finns det en actionfilmkänsla.

John Leguizamo kommer in på zombierna.

– Jag tror att zombierna representerar arbetarklassen i sydstaterna. Zombierna röstade på Bush, och sedan tog Bush ifrån dem allt de hade. De var dömda från början och lurades.

Han berättar mer om zombies:

– George tror verkligen på de här grejorna, det är hans värld. Han regisserar zombierna och ger dem individuella ticks. Vanligtvis rör sig zombies alltid likadant i skräckfilmer. George ger dem personlighet. Det är ungefär som i Lars Von Triers film “Idioterna” – hitta zombien inom dig!

Och så har vi då Dennis Hopper, denna legendariska skådespelare. Han är mustaschprydd och ser allt lite gammal ut – han fyllde faktiskt 69 i våras. Men han är trevlig och pratar mycket, men intressant nog säger han ganska lite om ” Land of the Dead”.

Istället för att prata om filmen, berättar han om sitt liv. Han pratar om sina olika skurkroller och att han i början av sin karriär föredrog att ta små gästroller i TV-serier för att slippa binda upp sig för en hel serie, och tog man gästroller fick man oftast spela skurken.

Självklart kommer även Dennis Hopper in på det ofrånkomliga ämnet politik, och nog blir man förvånad när det visar sig att han – mannen bakom “Easy Rider” – till skillnad från de övriga i ” Land of the Dead” röstade på George Bush. Han säger att han även röstade på Bushs far.

Hopper pratar om sitt intresse för konst, om sina drogproblem och säger att han inte druckit sprit på tjugo år nu.

– Jag har gjort nästan allt man kan göra i mitt land och jag har aldrig hamnat i fängelse, säger han. Jag har varit väldigt lyckligt lottad i mitt liv.

2005 verkar vara zombiens år. På marknaden i Cannes visades åtminstone ytterligare tre zombiefilmer: “Return of the Living Dead 4”, “Return of the Living Dead 5” och splatterkomedin “Boy Eats Girl”. Och de senaste åren har vi fått se en hel rad nya zombiefilmer – nyinspelningen av “Dawn of the Dead”, “28 dagar senare”, “Shaun of the Dead”, samt de två Resident Evil-filmerna.

Det är bara att konstatera att de levande döda är över oss igen!

Skriven 2005-05-13

print

Våra samarbetspartners