Från den nakna sanningen till naket rätt upp och ner

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Förra året visades dramadokumentären “The life and death of Peter Sellers” (Scanbox) i Cannes – en film som väckte ganska stor uppmärksamhet, kanske mest beroende på Britt Eklands protester mot Charlize Therons porträtt av henne. Själv hade jag inga större förhoppningar på filmen, bland annat med tanke på att regissören Stephen Hopkins tidigare mest är känd för filmer som “Terror på Elm Street 5”, men jag måste säga att jag blev positivt överraskad.

Baserad på Roger Lewis’ bok med samma namn för vi följa Peter Sellers genom hela karriären, fram till hans för tidiga död – och det är ingen vacker bild av Sellers som målas upp. Geoffrey Rush är utmärkt i huvudrollen och han framställer Sellers som en oftast motbjudande, ibland direkt bindgalen person. I en Cannesrapport förra året skrev min kollega Malin Krutmeijer att Britt Ekland nästan får upprättelse i filmen – och jag håller med.

Dessutom är Charlize Theron både vackrare och betydligt mer begåvad än Ekland någonsin varit. Min enda invändning mot den här filmen är det faktum att Rush ibland kliver ur kulisserna och pratar direkt till publiken. Jag har väldigt svårt för sådant här, illusionen förtas. “The life and death of Peter Sellers” släpps direkt på dvd i Sverige. Synd, den kunde gott fått en chans på landets biografer.

Mellan varven är Hopkins’ film riktigt rolig. Blir man sugen på att se den riktige Peter Sellers i högform, har Universal släppt ut honom i en av sina bästa roller – rättare sagt, i flera av sina bästa roller. Det handlar om Stanley Kubricks “Dr Strangelove”. “Va, nu igen?” utbrister kanske någon. Jovisst, den här klassikern har släppts på dvd ett par gånger tidigare, bland annat i den stora Kubrickboxen, men den här gången handlar det om en utgåva kallad “40-årsjubileum – Specialutgåva”. Bilden är restaurerad och ljudet har förbättrats till Dolby Digital. Uppsnofsat och fint, med andra ord.

Vi går från den nakna sanningen om en älskad skådespelare till…naket rätt upp och ner. Naket och ett hårigt monster. Äntligen släpper knasbollarna på Klubb Super 8 Video ut filmerna i sin numera digra katalog på dvd. En gång i kvartalet ska det komma tre titlar, varav en inte tidigare getts ut. Det handlar uteslutande om svenska kultklassiker, och de första filmerna blev Torgny Wickmans “Kärlekens språk” (1969), Virgil W Vogels “Rymdinvasion i Lappland” (1959) och den ej tidigare utgivna “Exponerad” (1971) av Gustav Wiklund.

De senaste femton åren har jag skrivit spaltmil om dessa filmer, åtminstone känns det så, jag skrev till och med om “Exponerad” (som jag fick tag i på ett märkligt sätt). Därför vet jag inte om jag vill trötta mina gamla läsare med ytterligare långa utläggningar om de här besynnerliga filmerna. Givetvis gillar jag fortfarande dessa ofta ignorerade filmer, de är fascinerande och mer omtumlande upplevelser än de flesta filmer som tävlar om guldbaggar. Den charmiga, på sin tid skandalomsusade “Kärlekens språk” är betydligt bättre än den usla versionen med Regina Lund som kom förra året, och i Wickmans film figurerar den oemotståndligt torre och fumlige doktor Sture Cullhed i virkad slips.

“Exponerad” är egentligen en ganska tråkig film, men den har den ljuva Christina Lindberg i huvudrollen, Heinz Hopf är i vanlig ordning en exemplariskt iskall skurk som i en konstig scen slår ner Tor Isedal, Janne Carlsson är naken och tokar runt bland blåbär i naturen och Siv Ericks är förvirrad. Även Bert-Åke Varg och Håkan Westergren dyker upp. Berndt Egerbladh står för filmmusiken.

Klubb Super 8:s dvd-utgåvor ger full valuta för pengarna. De har ansträngt sig för att bjuda på bra extramaterial, och de har verkligen lyckats. Varje film innehåller nämligen långa, nyinspelade och mycket intressanta intervjuer. På “Kärlekens språk” medverkar legendariske producenten Inge Ivarson och sexologen Maj-Brith Bergström-Walan, på.

“Rymdinvasion i Lappland” berättar producenten Bertil Jernberg om hur det var att spela in en med svenska mått mätt dyr rymdmonsterfilm på 1950-talet, och bäst av allt: på “Exponerad” pratar både Gustav Wiklund och Christina Lindberg om filmens tillkomst, om hur det gick till i den svenska filmbranschen på den här tiden, och om den spektakulära lanseringen i Cannes.

“Rymdinvasion i Lappland” innehåller även ett avsnitt ur den svensk-amerikanska tv-serien “13 Demon Street” samt en amerikansk dokumentär om samer – en film som verkligen skiljer pojkar från män. “Kärlekens språk” innehåller några aldrig tidigare visade foton på Leena Skoog. De fick mig att tappa hakan.

skriven 2005-04-22

print

Våra samarbetspartners