V.A. – RED HOT & COUNTRY (Mercury)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det var väl bara en tidsfråga. Efter popstjärnornas två Red Hot & Blue projekt och den jazziga Red Hot & Cooldubbeln har nu även countryn dragit sitt strå till AIDSorganisationernas stack.

Syftet är alltså gott, men som vanligt i dessa sammanhang bjuds lyssnaren på ömsom vin ömsom vatten. Visserligen fungerar de sjutton spåren som en utmärkt provkarta över bredden inom dagens country, men nog känns somliga bidrag tämligen överflödiga.

Mary Chapin Carpenters tradiga “Willie Short” verkar t.ex. vara en restprodukt från senaste albumet. Och vem behöver ytterligare en överdrivet klämkäck Dollystandard eller ännu en nyinspelning av gamla “Crazy” med Willie Nelson bakom mikrofonen?

Fast i ärlighetens namn finns här tillräckligt med godsaker för att ett inköp ska kunna motiveras. Stämsången på öppningsspåret “Teach Your Children” med Kathy Mattea, Graham Nash och en hel hög andra kändisar borde få alla Crosby, Stills & Nashfans att rysa av vällust. Och visst är den förstnämndas insats tillsammans med Jackson Browne i duetten “Rock Me On the Water” helt ok liksom Nanci Griffiths känslofyllda tolkning av Jimmy Webbs “If These Walls Could Speak”.

Några artister (Sammy Kershaw och Mavericks) medverkar även på hyllningsplattan till Lynyrd Skynyrd, men annars har dessa två album av naturliga skäl inte så där väldigt mycket gemensamt med varandra.

Skriven 1994-12-27

print

Våra samarbetspartners