V.A. – RHYTM COUNTRY & BLUES (MCA)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

MCA:s boss Al Teller fick en snilleblixt. Varför inte para ihop tungviktarna inom R&B och country, och låt dem sjunga ett knippe klassiker inom dessa genrer. Sagt och gjort, demonproducenten Don Was engagerades, artister tillfrågades och snart var det hela i rullning.

Det behöver väl knappast påpekas att det här är ett ytterst ambitiöst projekt där inget har lämnats åt slumpen. Allt är genomtänkt från låtval till artistkombinationer, de medverkande musikerna är de bästa som går att uppbringa och Was produktion är smakfullt återhållsam.

Det märks att det här varit en hjärtesak för alla inblandade. Engagemanget går inte att ta fel på, och kemin stämmer mellan i stort sett alla artisterna. En personlig favorit är Clint Blacks och Pointer Sisters lössläppta version av “Chain of Fools”, men det är långt ifrån den enda höjdpunkten. Marty Stuart och Staple Singers gör en själfullt gospelinfluerad tolkning av “The Weight”, Nathalie Cole och Reba gör en jazzig “Since I Fell For You” och Vince Gill och Gladys Knight lockar fram soulkänslor med Ashford & Simpsons “Ain’t Nothing Like the Real Thing”.

“Rhytm Country and Blues” är ett nära nog magiskt album fyllt med känsla och hjärta. Samarbetet mellan stjärnorna bevisar att det egentligen inte finns någon större skillnad mellan R&B och country. Det enda som finns är bra och dålig musik, och den här plattan hör definitivt till den förstnämnada kategorin.

Skriven 1994-06-21

print

Våra samarbetspartners