GRØN KONCERT, Tiøren, Köpenhamn den 18 juli 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

“Gräset är fortfarande grönare.”

En dansk tradition har inletts igen. Grøn Koncert har åter gått av stapeln på Amager i Köpenhamn. Det är således dags för en lägesrapport i text och bild här på JPS Media från denna premiär, och ingen behöver väl direkt bli förvånade över att det mesta tedde gick i det välbekantas tecken. Som sig bör.

Populärt koncept med välgörande överskott

Detta gäller inte minst den musikaliska menyn. Det breda receptet är som bekant känt för alla danskar i förväg, och den diversifierade publiken bestod följaktligen också av en solid blandning av människor i alla åldrar. Dessa i sin tur var ganska tydligt uppdelade i tre grupper. Det fanns de som kommer för musikens skull, det var de som kom mest för att de brukar, och så fanns det de som bara tycker att det är trevligt att umgås med vänner för en populär form av picknick med en flyktig bakgrund av musik.

Konceptet är populärt – överallt är det utsålt- och samarbetet med Muskelsvindfonden – turnéns överskott går till denna organisation som arbetar för människor med den obotliga sjukdomen ALS – är således redan säkrad före starten. Efter Amager är benämningen för turnén. Se nedan för fullständig turnéplan.

Mångsysslande komiker med personligt sätt

Värd för turnén är i vanlig ordning en lika välartad som välklädd Jacob Hausgaard. Denne komiker och mångsysslare gör alltid skäl för lönen på sitt eget personliga sätt, så även denna gång. Samtidigt är det förstås så att folket kommer till Grøn Konsert för att få sina förväntningar uppfyllda. Och de kommer från alla av livets avenyer. Så beroende på tycke och smak blir man troligen antingen besvärad, stött, provocerad, lurad eller exalterad längs vägen av honom.

Eldfängt Dizzy Mizz Lizzy

På samma gång kommer de med rocken knappast att bli lurade på konfekten i år heller, snarare tvärtom. Inte minst proggdoftande Dizzy Mizz Lizzy – senast Sverigeaktuella på Sweden Rock – levererade på sedvanligt sätt denna afton. Det var det enda bandet som hade med sig en full show som inkluderade eld, bomber och annat utanpåverk på scen. Sedan hade de kanske inga nya tricks att dra ur rockärmen, men deras klassiska låtpaket höll som förväntat hög klass.

Rå energi med Carpark North och ny succé för Scarlet Pleasure

Samma sak kan sägas om Carpark North. Med snart har tjugo år som band på nacken tillhör de numera de etablerades skara, vilket märktes. Deras arenarock utgör ett levande element, som tog sig uttryck i renodlad kraft en rå energi denna kväll.

Samtidigt får icke att förglömma de som föredrar något mer uppdaterat också sig också till livs goda alternativ i år. De yngre i publiken lär till exempel ha uppskattat Oliver Manjet Chambuso, alias rapparen Kesi. Mannen har haft otaliga hits på de danska listorna sedan genombrottet 2011, och flera av dem avverkades givetvis på Grøn Koncert.

Funkssouligt poppiga Scarlet Pleasure i sin tur var ett annat namn från den danska popscenens nya garde. Trion imponerade på många på årets Roskildefestival, och de har uppenbarligen tagit med sin goda form till Grøn Koncert. Deras bubbliga popuniversum får extra edge live, och sällskapet tog sig både begåvade och levande på scen. I sångaren Emil Goll har de dessutom en riktig hjärtekrossare som både kan omfamna de mjuka tonerna och en publik i en och samma rörelse.

Nytändning för hitmakarna i Alphabeat

Samma åldersgrupp var förmodligen lika exalterade för Alphabeat, som förra året återförenades efter ett femårigt uppehåll. Detta gig visade nämligen med all önskvärd tydlighet att deras många hits inte var bortglömda – och att bäst före datum långt ifrån hade passerats. Det vilade en nytändning över bandets uppträde. För att inte tala om en musikalisk kapacitet som bara kan skapas av band där medlemmarna bara kan krama ut det bästa och fungera som bäst i varandras sällskap.

Mer än nostalgi med kompetenta artister

Det femåriga uppehållet var dock inget att höja på ögonbrynen åt jämfört med den paus på hela trettioåtta år som Anne, Sanne & Lis hade innan de slog sina påsar samman igen. Ändå har de kunnat köra ett pålitligt segertåg med utsålda konserter på de stora inomhusscenerna runt om i Danmark ända sedan i våras.

Den magi som en (musik)hungrig och betalande publik kan skapa i en inomhus-arena är dock inte självklar. Icke desto mindre var konserten på Amager faktiskt ett lysande exempel på detta, och alla de kompetenta artisterna på plats betonade än en gång att det finns mer än ren nostalgi i detta på många sätt fängslande evenemang.

Grøn Konsert gör nedslag på följande platser denna sommar: 19/7 – Kolding, 20/7 – Aarhus, 21/7 – Aalborg, 25/7 – Esbjerg, 26/7 – Odense, 27/7 – Naestved och slutligen 28/7 – Valby.

Foto: Henrik Hildebrandt

Setlist

Skriven 2019-07-22

print

Våra samarbetspartners