METALLICA, Telia Parken, Köpenhamn den 11 juli 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Metallica är ute på en turné som aldrig verkar sluta. The WorldWired Tour började redan i februari 2016 med ett uppvärmnings gig i San Francisco och sedan har det bara rullat på. Nu är de inne på det trettonde benet av fjorton eller… Turnén ska som bekant avslutas i höst i Australien och på Nya Zeeland. Med 47000 sålda biljetter i bagaget – inte riktigt i klass med Ullevi häromdagen – tog så Metallica in deras europeiska hemmaplan. Större än Metallica på Parken är svårt att överträffa.

Lovande förband

Först ut var norska Bokassa som blivit lite av ett av Metallicas favoritband. De hann med närmare tio låtar innan deras tid var slut. Och det lovar gott inför framtiden. Känns som de är material för Sweden Rocks större scener.

Därefter var det dags för svenska Ghost. Ghost har ju framträtt ett par gånger på Sweden Rock och i egenskap av special guest fick de nästan bjuda på ett helt festivalset.

Ennio Morricones tema inledde

När det så var dags för kvällens huvudakt Metallica, som är ett av de få stora som aldrig spelat på nyss nämnda Sweden Rock men finns nog högst upp på listan över drömsigneringar, var det en proppfull arena som mötte dem till tonerna av Enrico Morricones tema från spaghettiwestern Den gode, den onde, den fule.

Som att bli överkörd av långtradare

Att säga att det var fullt ös direkt känns som ett understatement sedan när James Hetfield introducerade Sad But True sa han att Danmark vill ha det tungt och det var precis vad de fick de kändes som att bli överkörd av en sextontons långtradare. Och jublet visste inga gränser när Kirk och Rob körde en cover på DADs Sleeping My Day Away – Jesper Binzer hade varit så stolt.

Mäktig show

One inleddes med massor av eld och pyro och en backdrop med vandrade WW1 soldater. Sen massor av laser – mäktigt. När det var dags för For Whom The Bell Tolls flyttade hela bandet fram sina positioner inklusive trummisen Lars Ulrich till längst framme på catwalken som löpt ut i en halvcirkel från scenen.

Kvällen avslutades med höjdarna Nothing Else Matters och Enter Sandman följt av ett storslaget fyrverkeri.

Det enda negativa med kvällen var att man missade Malmö FFs utskåpning i Europa League-kvalet.

Foto: Michael Lindström

Skriven 2019-07-12

print

Våra samarbetspartners