KORPENS SKUGGA – tjusigt, maffigt och påkostat i uppföljaren till Korpen flyger

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: I skugga hrafsnsins
Regi: Hrafn Gunnlaugsson
Skådespelare: Reine Brynolfsson, Tinna Gunnlaugsdóttir, Egill Ólafsson, Sune Mangs, Kristbjörg Kjeld
Land: Sverige, Island, Norge
År: 1988
Genre: Äventyr, Drama
Format: Blu-ray

Fyra år efter Korpen flyger återvände Hrafn Gunnlaugsson med Korpens skugga, som inte direkt är en uppföljare, men som har vissa gemensamma beröringspunkter med den första filmen. Jag hade inte tidigare sett den här filmen, som nu finns ute nyrestaurerad på Blu-ray.

Jag hade en rad invändningar mot Korpen flyger – men i Korpens skugga gör Gunnlaugsson nästan allting rätt. Det här är lite grann som att jämföra För en handfull dollar med Den gode, den onde, den fule. Den här gången står Esa Vuorinen (God afton, Herr Wallenberg, Drömkåken, Alfred) för filmfotot, filmen är i Scope, och det ser stort, maffigt och påkostat ut. Detta är en tjusig film.

Präst hamnar mitt i fejd

Handlingen utspelas under tidigt 1000-tal, kristendomen har gjort sitt intåg på Island, och filmens hjälte Trausti spelas av Reine Brynolfsson från Göteborg; Brynolfsson minns vi förstås bäst för serien om Albin Lindblad i Svenska Serier nummer 2/1979.

Trausti har studerat till präst i Norge. När han efter flera år utomlands återvänder hem till Island för att missionera, hamnar han mitt i en fejd mellan sin familj och en rivaliserande familj: en död val har drivit iland på Traustis familjs strand. Valen räcker till mat för flera år, men när man springer iväg för att hämta hjälp, dyker den andra familjen upp och hävdar att den är deras. Traustis mor dödas, familjerna hämnas på varandra, blodet ska flyta.

Glädje övergår i tragik

… Men det hinner även uppstå kärlek. Trausti bråkar med Isold (Tinna Gunnlaugsdóttir, som är Hrafn Gunnlaugssons syster), dotter till en mördad man i den andra familjen (Tristan och Isolde?), Trausti står inte högt i kurs, tills hon slutligen faller för honom. Ett stort bröllop planeras – men onda krafter planerar att lägga sordin på den uppsluppna stämningen. Glädje övergår till tragik och det är dags att hämnas igen.

Färgstarkt persongalleri

Helgi Skúlason från Korpen flyger är med även denna gång. Lite oväntat spelar Sune Mangs en väldigt illasinnad biskop. Persongalleriet är färgstarkt, här figurerar bland annat en italienare som fått i uppdrag att måla en ikon till kyrkan.

Estetiken i Korpens skugga är intressant. Man tar bättre vara på de isländska miljöerna. Dessutom utspelar sig delar av handlingen i områden som närmast liknar en öken och likheterna med en spaghettiwestern förstärks. Filmens kristna rollfigurer klär sig på ett sätt som påminner om renässansmänniskor.

Mustigt, myllrande, detaljerat och färgsprakande

Jag satt och funderade på vad filmen liknade. Till slut tror jag att jag kom på det: Milo Manara. Nej, inte hans erotiska serier med rena tuschteckningar, utan hans serieromaner i historisk miljö, de som är färglagda med akvarell. Det är mustigt, myllrande, detaljerat och färgsprakande – och samtidigt smutsigt.

Actionscenerna är bättre koreograferade den här gången, nu går det att se vad som sker. Dessutom har man skurit ner på jazzflöjten, oftast hörs riktig, symfonisk filmmusik, eller passande, sakral körsång.

Inspelningsreportage utan Reine Brynolfsson

Bildkvaliteten på denna Blu-ray är utmärkt – dessutom får vi 20 minuter som klipptes bort när filmen gick på bio 1988. Nej, det var inte censurklipp, de tyckte väl bara att filmen var för lång – och jo, den är lång.

Som bonus på denna Blu-ray får vi bland annat ett inspelningsreportage. Jag undrade om Reine Brynolfsson kan isländska, eller om han bara lärde sig sina repliker i filmen. Tyvärr besvaras inte denna fråga i dokumentären, eftersom Brynolfsson inte intervjuas alls.
En ung Noomi Rapace var visst statist i den här filmen.

print

Våra samarbetspartners