SCHLAGERABSTINENS – NEVER ENDING STORY, Teater Storan, Falkenberg den 6 juli – överträffar Diggiloo

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kålle Gunnarsson
Regiassistent: Liv Sundblad
Premiär: 6 juli 2024
Spelas till och med: 16 augusti
Medverkande på scen: Kålle Gunnarsson, Hampus Berander, Arvid Nygren, Darius Manzoor, Amanda Andersson, Liv Sundblad, Andrea Waernqvist, Jonna Bergström

Mer info

Massor av mascara, glitter, paljetter, höga klackar, guldfärgade tajts och färgglada tyllkjolar … och det där är bara killarnas scenkostymer. Schlagerabstinensen är härmed botad. Det är nu dags för Schlagerabstinens: Never Ending Story.

Partystämningen är på topp. Publiken är laddad. Alla sjunger med. Det är piggt, livligt, fartfyllt … och det välbesökta evenemanget Schlagerabstinens har förmodligen sommarens gladaste och Melodifestivalnördigaste publik. Många kommer långväga ifrån (två gäng är från Borås) och många är medlemmar i Melodifestivalklubben. Annika från Melodifestivalklubben kan alla ESC-bidrag, alla årgångar, utantill.

Publiken återvänder till Schlagerabstinens

Ett kompisgäng som är på VIP plats är alla iklädda färska tröjor från vårens ESC i Malmö. De åker alltid till några Melodifestivaldeltävlingar och till ESC finalen – om det är överkomligt. (Varför skulle Schweiz vinna när det är så mycket billigare att åka till Kroatien? Som hade en bra låt som förresten var publikens favorit! Mjau cat!) Många är återvändare till traditionen Schlagerabstinens för man vet att man får en bra kväll där det festas och sjungs och mås gott.

Herrarna från Borås påpekar att numera är man mer laddad inför Schlagerabstinens än den vanliga Melodifestivalen eftersom här på Schlagerabstinens vet man att bara bra låtar är med … och även de låtar som man inte tycker är bra blir bra eftersom gänget i Schlagerabstinens gör dem så bra. Och man får själv vara delaktig i festen. Som publik rycks man med. Det är live, det är fullt ös, mickarna hålls fram mot publiken och som det sjungs och festas!

Spelglädje och energi

Artisterna på scenen utstrålar massor av spelglädje och pigg energi och det finns inte en död minut under den två och en halv timme långa kvällen.

Det finns några välbehövliga ballader – mobilficklamporna åker fram och stämningen är på topp – annars är det de riviga, fartiga numren som ensemblen excellerar i allra mest.

Schlagerabstinens är som ett vuxnare syskon till Diggiloo där låtarna ska ha koppling till Melodifestivalen och Eurovision Song Contest och publiken är välkommen att festa på och sjunga med till låtarna. Det finns ingen tid för utfyllnadslåtar och svackor under de två och en halv timmarna som festen pågår.

Loreen klarar sig utan smörgåsgrill

Schlagerabstinens är en tradition sedan 2008 i Falkenberg. Två av kvällens uppträdanden har varit med sedan starten. Kålle och Amanda. Amanda Andersson var bara fyra år 2008 när hon mimade till Amy Diamonds kända schlagerhit. Nu ikväll gör hon en mycket bra Carola och en oförglömlig Loreen. Fans av drottning Loreen må ursäkta. Amanda sjunger minst lika bra och dessutom klarar hon sig utan en ett ton tung smörgåsgrill rullas in på scenen. Det går lika bra med tygstycken för effekt … och några svartklädda ninjagubbar. En ninjagubbe kommer in på scenen med en rädda våtmarkerna skylt. Ja, det finns plats för spex och skoj, men man skojar aldrig bort hitsen.

Falkenbergs egen Showman och Astrid-Lindgren-tolkare

Kålle Gunnarsson är mest känd som regissör av familjeföreställningar – otaliga Astrid Lindgren-uppsättningar och Sound of Music – som brukar gå på Intiman i Stockholm, på Lisebergsteatern i Göteborg och just nu i sommar går en överdådig Ronja Rövardotter på Teatergläntan i Falkenberg. 170 skådespelare i det fria, fantastisk scenografi och klockrent manus. Rekommenderas varmt. Några av kvällens sångare spelar även i Teatergläntan i sommar, bland andra Hampus Berander i rollen som Skalle-Per. Han har rakat huvudet för att förbereda sig för rollen. Snacka om method acting. Falkenberg måste förresten har rekord i antalet sångare/skådespelare/musikalartister per capita.

Håller i taktpinnen

Och visst kan den kände regissören Kålle Gunnarsson sjunga, dansa och uppträda han också. Han är ju från Falkenberg, det ligger i blodet… För kvällen är Kålle iklädd en mundering som för tankarna till Hugh Jackman i The Greatest Showman och vilken Showman Kålle är. Han håller i taktpinnen och håller igång hela kvällen – och håller igång publiken hela kvällen. Innan Schlagerabstinens var han allsångsledare på Vallarna och det märks … en föreställning blir inte bara till på scenen utan också i samklang med publiken. Publiken är en del av föreställningen.

Vi dansar och det regnar utomhus

I publiken finns bland andra Hanna Lindblad känd bland annat från Melodifestivalen där hon sjöng Manipulated 2010 och Goosebumps 2012, men allra mest känd är hon som musikalartist (huvudroller i Flashdance, Some Like It Hot, Singin’ in the Rain…) Att se ut som en ung Debbie Reynolds och vara känd från Singin’ in the Rain kanske är lite jobbigt under en regnig sommar, alla känner igen dig när du har stövlar och regnkappa … ?!

Hanna är gammal skolkompis till Kålle, från tiden i Balettakademin, och hon bjuds upp för att vara med i Diggiloo Diggiley … och hon sätter koreografin direkt. Utan att ha repat. Ett sant proffs.

Herreys vinnarlåt fyller förresten fyrtio i år. Men de är inte de enda jubilarerna som hyllas.

ABBA med klös i

ABBA hyllas lite extra med ett medley där inte bara de mest kända låtarna är med och mjau, vilket klös det är i uppförandet. Liv Sundblad har skapat en grymt snygg koreografi. Tjejerna är iklädda kopior av de klassiska gul-och-blå kattminiklänningarna som Owe Sandström designade. Idag ett par svenska klassiker. Killarna är iklädda guldvästar, guldtajts och volanger med silverpaljetter. Mamma Mia, vad kunde passa bättre? ABBA är rent guld.

Inte bara vinnarlåtar är vinnare…

Inte bara de mest kända vinnarlåtarna är med och inte bara vinnarlåtar … Bröderna Rongedal återuppstår strax innan pausen. Busy Doin’ Nothin’ at All, en låt med Ace Wilder från 2014, har aldrig varit med i Schlagerabstinens förr … och det är ett skitsnyggt nummer som levereras med pondus och panache av ensemblen med Andrea Waernqvist i spetsen. Ny i ensemblen är Darius Manzoor … och är han mest lik en ung Måns Zelmerlöv eller en ung Eric Saade? Publiken må debattera detta. Men Cara Mia vilket musikaliskt energiknippe!

Vem sjöng med Jessica Andersson?

Och så var det det där med duon Fame… Vem är den där killen som Jessica Andersson sjunger med och vad hände med honom? Jessica Andersson minns alla. Liv Sundblad gör tjejen som alla minns (18 säsonger i Diggiloo i år), Arvid Nygren får på sin lott killen som ingen i ensemblen minns … förutom Kålle Gunnarsson. Jodå, Fame återuppstår också för en kväll och sjunger duett och hela ensemblen sjunger traditionsenligt den där låten av dansbandsgruppen från Partille. Eloise är ett arv som ska vara med, varje år. Vissa saker ruckar man inte på. Speciellt inte när Darius kan ta de högsta tonerna utan problem. Dessutom blir det är många, många överraskningar under kvällen.

Carola hade svimmat av lycka

Det hela utvecklas till en förtrollande kärleksfull “united by music” schlagerkväll som avslutas med glittrande konfettiregn. Och massdans. Och ett par fläktar som hade fått Carola att svimma av lycka.

Efter att ha traskat hem genom regnet (utan att sjunga högt och dansa under en gatlykta) finns det fortfarande glitterkonfetti i skorna. Vi kan inte alla skutta fram genom livet i gyllene skor alla dagar. Men för en enda magisk kväll kan vi ha glitter i skorna.

Så som i himmelen

PS. När Schlagerabstinens sjungit sin sista Melodifestivalvers för i år, då är det dags för premiär på Så som i himmelen på Teater Storan. Ännu ett Stort Ögonblick för musik- och musikalälskare.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 
 

 
 

print

Våra samarbetspartners