Och till slut blev alla nöjda

Klicka på bilden, för att se hela bilden

TT Nyhetsbyrån skriver om sig själv ”Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir ’TT’. Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre.”
Den 23 juli 2018 skickade jag följande mejl till redaktionen@tt.se
 
Hej kamrater,
Filmen ”Brokeback Mountain” har inget med regissören och manusförfattaren Gus Van Sant att göra.
Filmen fick en Oscar för bästa regi och regissören heter Ang Lee.
”Brokeback Mountain” fick en Oscar även för bästa manus och manusförfattarna heter Larry McMurtry och Diana Ossana. Manuset bygger på en kortroman av Annie Proulx. 
”Brokeback Mountain” fick en Oscar även för bästa musik, kompositören heter Gustavo Santaolalla.
Ni är välkomna att rätta era uppgifter, gärna med angivelse om vem som var den som uppmärksammade er om detta misstag.

Ett filmmanus brukar cirkulera mellan olika produktionsbolag och åtskilliga regissörer. Detta tillhör snarare regel än undantag. Under ett tidigt stadium, visade flera regissörer intresse för manuset till ”Brokeback Mountain”. Bland de mest kända var Joel Schumacher och Gus Van Sant.

Artiklar från TT Nyhetsbyrån når många redaktioner och naturligtvis var det en massa andra aktörer som felaktigt angav Gus Van Sant som ansvarig för filmen ”Brokeback Mountain”. Detta eftersom en majoritet av mediaaktörer pysslar med klippa-och-klistra-journalistik. De kontrollerar intet. De menar att who cares? De menar att deras skriverier knappast håller ens några få timmar och som The Rolling Stones sjunger “Who wants yesterdays papers … Nobody in the world // Living a life of constant change / Every day means the turn of a page …”

Jag skickade min rättelse även till Omni. Efter cirka 30 minuter fick jag ett mejl från Omni: ”Hej Vladimir, Tack för för ditt mejl. Jag har uppdaterat texten nu. Mvh Ines, redaktör” 

TT svarade efter drygt en timme:
”Hej Vladimir! Indiewire-intervjun som vi hänvisar till i artikeln hävdar inte att van Sant har regisserat filmen, utan bara att han var påtänkt att göra det. I vår text kan det dock uppfattas som att han faktiskt har regisserat ’Brokeback Mountain’.
Vi har skickat ut en korrigering där vi förtydligar att det är Ang Lee som har regisserat.
Tack för din skarpsynthet! Tyvärr kan vi inte uppmärksamma att det är du som har gjort oss varse om otydligheten i artikeln.
Allt gott
Hans Larson
TT Nyhetsbyrån, kultur och nöje

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

Skriven 2018-07-23

print

Våra samarbetspartners