SWEDEN ROCK 2017, dag 1 (onsdagen den 7 juni) med bland andra BLACK INGVARS, ART NATION, HEAVY TIGER, HELIX och BLACK STAR RIDERS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Sweden Rock har öppnat portarna igen. Årets upplaga är den tjugosjätte i ordningen, och i vanlig ordning varken kan eller ska onsdagen betecknas som något annat än en präktig uppvärmning för vad som komma skall. Fast som brukligt blev det en fullmatad dag ändå. Gedigna Thin Lizzyavläggarna Black Star Riders, som hade fått äran att avsluta nattens övningar stängde inte butiken förrän kvart över ett på natten.

En sedvanlig mjukstart med svensk dominans

Dessa var förstås den givna headlinern denna dag, men i vanlig ordning gick det att få sig till livs en hel del andra musikaliska upplevelser också värda namnet. Inte minst bekräftades hur stark och varierad den svenska scenen för tyngre rock är. Att hävda att återväxten är god är ett understatement av stora mått. Inte minst visade Art Nation god melodic rockform i den tidiga kvällens timme. Två album in i karriären nosar de redan storheter som Eclipse och H.e.a.t i hasorna. Heavy Tiger å sin sida påminde samtidigt oss alla strax därefter om att ruffig hårdrock i både Hellacopters och Hanoi Rocks anda verkligen inte bara är männen förunnat. Fast tjejerna ter sig förstås både glammigare och glamourösare än sina manliga kollegor.

Tidigare på dagen hade A Tribute to Led Zeppelin och Black Ingvars gett sina bidrag till covergenren. De förstnämnda platsade givetvis på grund av att de överlevande originalen konsekvent vägrar att spela sina klassiker medan göteborgarna mest bara tangerade en så kallad noveltyakt. Det må vara kul med hårdrocksversioner av dansbandslåtar, men inte särskilt länge.

Habila kanadensiska Sverigefavoriter

Helix bröt den svenska dominansen när mörkret väl lägrat sig. Det här var minsann den enda spelningen i Europa, men så är kanadensarna också gamla Sverigefavoriter. Bandet under ledning av ende kvarvarande originalmedlemmen, sångaren Brian Vollmer gör tidstypisk åttiotalshårdrock med bluesstänk i botten, och gjorde utan tvekan ett gott habilt intryck. Dessa slitvargar är således värda ett gott betyg för sin vilja att leverera. Inte minst senaste paradnumret Even Jesus Was Loved in His Hometown lyste, vilket väl får sägas bådar gott inför den åldrande framtiden.

Thin Lizzyavläggare fortsatte imponera

Men som sagt, onsdagen tillhörde Black Star Riders. Amerikanen Scott Gorham levde turnéliv med Thin Lizzy i drygt ett decennium då det begav sig, och vårdar nu arvet tillsammans med sina gamla bandkollegor under såväl annat namn som med nyskrivna sånger. En ny identitet har skapats där det förflutna hedras, helt enkelt. Att det hela låter tidlöst och fräscht trots de uppenbara sjuttiotalsrötterna må alltså vara paradoxalt, men det är ett oantastligt faktum att bandet fått en nytändning sedan Lizzy mer eller mindre lagts på is. På Sweden Stage agerade kvartetten med både hunger och självklar auktoritet, och låtar som The Killer Instinct och svängigt folkrockiga Soldiertown kunde mycket väl konkurrera med det gamla bandets katalog.

Foto: Michael Lindström

Setlist

2017-06-08

print

Våra samarbetspartners