THE CIRCLE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: James Ponsoldt
I rollerna: Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega, Karen Gillan, Ellar Coltrane

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-05-05

För ett tag sedan uppdaterades Facebook Messenger och blev – i mina medelålders ögon – rätt konstig och jobbig. I en artikel stod det att Facebook vill att Messenger ska bli den enda app man behöver. Jag använder Messenger för att skicka meddelanden och inget annat, och jag har inte brytt mig om att undersöka vad det nu är man kan göra med appen – jag är inte intresserad.

Jag är hyfsat flitig användare av Facebook, jag lägger upp en del bilder på Instagram, Twitter använder jag nästan enbart för att sprida mina texter från TOPPRAFFEL!, LinkedIn är ett irritationsmoment i vardagen. Övriga sociala medier; de som ungdomar helst använder, vet jag knappt vad de är, och de känns rätt onödiga.

Vidare är jag flitig användare av Googles produkter. Till exempel görs denna blogg på Blogger, som sedan en tid tillbaka ägs av Google. Google kritiseras för att hålla koll på sina användare, men det är bara att konstatera att flera av deras tjänster är utmärkta.

I thrillern THE CIRCLE, som regisserats av James Ponsoldt och som bygger på en roman (dock inte den svenska “Cirkeln”, förstås), spelar Emma Watson den unga Mae, som erbjuds jobb på ett mäktigt företag som heter just The Circle. The Circle utvecklar produkter som får Facebook och Google att framstå som glada amatörer. Här pratar vi om ett socialt nätverk som planerar att tvinga hela jordens befolkning att öppna konto – och med hjälp av trådlösa minikameror tänker de övervaka precis allt som sker världen över, för att kunna undvika kriminalitet, krig, katastrofer och annat. Det totala övervakningssamhället.

Tom Hanks gör företagets chef Bailey; en sådan där mäktig men mysig kille, som avslappnad talar inför jättepublik medan han dricker en mugg te. Mae stiger i graderna på the Circle, hon börjar även att direktsända sitt liv på webben med hjälp av av kamera hon alltid bär på bröstet – men självklart inser hon efter ett tag att det är något som är väldigt, väldigt fel med företaget och dess chefer.

Fötetaget The Circle är något slags kombination av Facebook, Google, Apple, Steve Jobs, Scientologikyrkan och Livets ord. Dess anställda, och de är tusentals, jublar och applåderar när Bailey visar sig och berättar om nya produkter och tjänster; stämningen är frireligiös, de anställda framstår som hjärntvättade.

Filmen THE CIRCLE skulle mycket väl kunna ha blivit en riktigt bra och tankeväckande thriller – om den riktat sig till en vuxen publik och varit aningen mer realistisk. Som den är nu verkar filmen främst rikta sig till Emma Watsons fans, det vill säga tonåringar. Här finns många intressanta inslag, men det hela är lite för simpelt och jag köper inte riktigt allt det The Circle sysslar med. Det blir aldrig speciellt spännande.

Emma Watson spelar amerikanska och hon känns faktiskt mer naturlig när hon inte pratar med den överklassbrittiska hon körde med i Harry Potter-filmerna. John Boyega har en liten roll, och Bill Paxton spelar Maes far. Detta blev Paxtons sista roll – och det är ganska rörande att se honom. Han spelar nämligen svårt sjuk i MS; han är svag, hjälplös och vänlig, och det är lite jobbigt att veta att Paxton dog en tid efter inspelningen – om än inte i MS. “For Bill” står det i eftertexterna.

Det är synd att Bill Paxtons sista film inte blev bättre än så här.

skriven 2017-05-04

print

Våra samarbetspartners