UNDER THE SHADOW

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Lightspökerier i kvinnodramaförpackning, Storbritanien/Iran/Jordanien/Quatar 2016
Regi: Babak Anvari
I rollerna: Narges Rashidi, Avin Manshadi, Bobby Naderi, Arash Marandi, Aram Ghasemy
DVD/Blu-Ray/VOD
(Njutafilms)

BETYG: TRE

Avdelningen för filmer från Mellanöstern som utspelar sig i en lägenhet. Jag har inte sett speciellt många filmer från Iran, eller andra länder i Mellanöstern, men majoriteten av de jag sett utspelar sig i en eller flera lägenheter. Vad dessa filmer också har gemensamt, är de producerats av länder i väst.

UNDER THE SHADOW är en iransk-brittisk film, och den var Storbritanniens Oscarbidrag i år. Filmen utspelar sig i Teheran, men är inspelad i Jordanien. Genren är skräck, det här är en spökhistoria – men om det är skräckstämning och spänning man är ute efter, ska man ärligt talat inte förvänta sig alltför mycket. Större delen av filmen känns som ett rätt ordinarie Folkets Bio-drama om kvinnoförtryck i Iran.

För manus och regi står långfilmsdebuterande Babak Anvari. Shideh heter en kvinna som studerar till läkare, men eftersom hon inte beter sig som Iranska kvinnor ska (det antyds att hon har vänstertendenser och var politiskt aktiv), kastas hon ut från universitetet. Istället tillbringar hon nu dagarna hemma med sin lilla dotter Dorsa. Det är 1980-tal och Shidehs make tvingas iväg för att göra sin årliga militärtjänstgöring. Shideh fördriver tiden med att gympa till Janes Fondas work-out, som hon har på video, hon leker med Dorsa, och med jämna mellanrum rusar de ner till skyddsrummet i källaren, eftersom det ju är krig och irakiska bomber regnar över staden.
Dorsa börjar prata om onda djinner hon är rädd för. Shideh tycker att det är dumheter, djinner finns ju inte. Sedan börjar dottern att hävda att hon får besök av en mystisk dam. Shideh börjar känna att hon och Dorsa inte är ensamma i lägenheten.

Symbolik och allegorier är det gott om i UNDER THE SHADOW. När Shideh i panik rusar ut på gatan, stoppas hon genast av några män och förs till polisen, där hon får bannor för att ha visat sig utan slöja. Senare får vi en spöksekvens där Shideh letar efter Dorsa under en gigantisk slöja.

Anvaris film är väl egentligen intressantare än bra. Åtminstone om det är skräck man är ute efter. Spökerierna låter vänta på sig tills det är drygt tjugo minuter kvar av speltiden. Fast om man gillar genrefilmer som egentligen handlar om “något annat”; filmer som THE BABADOOK och IT FOLLOWS, lär man uppskatta UNDER THE SHADOW mer än jag gjorde. Jag gillar ju liksom riktiga skräckfilmer.

skriven 2017-02-04
 

print

Våra samarbetspartners